Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Οι 4 φοροπαγίδες που σου ετοίμασαν






Σήκωσε τα χέρια ψηλά η ομοσπονδία των εφοριακών όταν ήρθε αντιμέτωπη με το κύμα δεκάδων χιλιάδων αγανακτισμένων φορολογουμένων.

Με το δίκιο τους οι άνθρωποι –φτωχοί, ανάπηροι, πολύτεκνοι- εισρέουν στις εφορίες για να βγάλουν άκρη με το χαράτσι της ΔΕΗ. 

Πάνω από 60.000 έχουν καταθέσει αιτήσεις μέχρι τώρα, προκαλώντας «έμφραγμα» στις εφορίες οι οποίες αντί να κάνουν ελέγχους εξετάζουν αν οι φορολογούμενοι είναι αρκετά ταλαιπωρημένοι ώστε να δικαιούνται μια ευκολία πληρωμής για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτου.

Τι και αν το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πολιτικές του; Τα παθήματα δείχνουν να μην γίνονται μαθήματα. Το moneypost σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τα επόμενα κύματα ανούσιας ταλαιπωρίας χιλιάδων ανθρώπων, τα προαναγγέλλει: 

-Πρώτο ερώτημα προς κάθε κατεύθυνση: Οι δήμοι συγκέντρωσαν μέχρι και τον Ιανουάριο τα λάθη που παρατηρήθηκαν όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους ακινήτου. Τα λάθη αυτά, πρέπει να διαβιβαστούν στη ΔΕΗ προκειμένου ο υπολογισμός του τέλους να γίνει αυτή τη φορά με τα σωστά δεδομένα. Έχει ειδοποιηθεί η ΔΕΗ; Διότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή του χαρατσιού για το 2012. Πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι οι δήμοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη. Που σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αποσταλούν για δεύτερη συνεχή χρονιά λανθασμένα ειδοποιητήρια. Πάλι θα τρέχουν οι πολίτες να τα διορθώσουν.

-Δεύτερο ερώτημα: Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Έλληνες έπεσαν το 2011 στην παγίδα των τεκμηρίων. Δεν τους κόστισε τίποτα διότι οι περισσότεροι προστατεύτηκαν από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Φέτος όμως, το αφορολόγητο είναι 5000 ευρώ ενώ τα τεκμήρια είναι αυξημένα κατά 40-50% σε σχέση με πέρυσι. Και καλά οι φοροκλέφτες να πληρώσουν. Αυτοί που υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους; Αυτοί που έμειναν άνεργοι; Ο νόμος προβλέπει ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που πέφτει στα τεκμήρια χωρίς να φταίει (για παράδειγμα επειδή υπέστη μείωση μισθού ή έχασε τη δουλειά του) είναι υποχρεωμένος να πάει στην εφορία για να… δικαιολογηθεί προκειμένου να γλιτώσει από τον επιπλέον φόρο. Και τι θα γίνει φέτος; Θα εισρεύσουν στις εφορίες μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες; Τουλάχιστον 330.000 είναι αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο 2011.

-Τρίτο ερώτημα: Διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα αυξήσει τον αριθμό των φορολογουμένων που θα υποχρεωθούν να κάνουν την φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά. Και γιατί δεν το ανακοινώνει επίσημα; Θα κάνουν ηλεκτρονική δήλωση οι μισθωτοί με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ; Άνω των 15.000 ευρώ; Θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι; Όλοι ή μόνο αυτοί που έχουν χαμηλές συντάξεις; Διότι ο χρόνος περνάει και αν η ανακοίνωση γίνει την τελευταία στιγμή, θα πρέπει μαζικά να εισρεύσουν στις εφορίες οι φορολογούμενοι για να εκδώσουν τον περίφημο κλειδάριθμο. Άλλες ουρές στα μητρώα…

-Τέταρτο ερώτημα
: Πάλι θα μαζεύουν οι έρημοι οι εφοριακοί τις σακούλες με τις αποδείξεις; Θα κάτσουν να τις μετρήσουν για να δουν αν οι φορολογούμενοι έχουν υπολογίσει σωστά το ποσό;







Aρίστος Οικονομίδης 
http://www.moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες