Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Σε νέα φάση η κρίση στην Ουκρανία

 74223179 easten ukraine 624Του Eugene Rymer
Η κρίση στην Ουκρανία έχει μπει για τα καλά σε μια νέα φάση. Η προσάρτηση της Κριμαίας βρίσκεται στο παρελθόν, και μια νέα πραγματικότητα εμφανίζεται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ουκρανία. Τα δημοσιεύματα για κοινές δράσεις από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό με στολές χωρίς διακριτικά –κάτι που το αρνούνται Ρώσοι αξιωματούχοι στη Μόσχα- και ντόπιοι φιλορώσοι ακτιβιστές υποδηλώνουν ότι η Ανατολική και Νοτιοανατολική Ουκρανία γλιστράει από το Κίεβο.
Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει απειλήσει να κάνει χρήση βίας για να αποκαταστήσει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τα μέσα για να κινηθεί αποφασιστικά εναντίον των αυτονομιστών. Η απειλή η Μόσχα να διατάξει τον τακτικό στρατό της να κινηθεί στα σύνορα της Ουκρανίας ως αντίποινα για την χρήση βίας από την πλευρά του Κιέβου εναντίον των αυτονομιστών, φαίνεται να έχει μια ισχυρή αποτρεπτική επίδραση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, οι αυτονομιστές προχωρούν χωρίς να συναντούν αντιδράσεις.
Που οδηγεί αυτή η πορεία δράσης; Ποια είναι η πολιτική στρατηγική πίσω της, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει μια πολιτική στρατηγική και είναι η Ρωσία από πίσω; Μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας, η στρατηγική της Μόσχας είναι προφανής: να διατηρήσει τα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε δράση από τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας για την αντιστροφή του status quo, να επιτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου, να προωθήσει την ιδέα της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, την ευρώπη και στην Ουκρανία, και να χρησιμοποιήσει τη ρωσική επιρροή στα ανατολικά της χώρας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο θα αποδεχθεί το ρωσικό σχέδιο για μια αποκεντρωμένη Ουκρανία, αποκλεισμένη για πάντα από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τότε κάτι αναπάντεχο συνέβη την Κυριακή, στις 6 Απριλίου. Ένα νέο κύμα αποσχιστικών εξεγέρσεων ξεκίνησε σε πολλές μεγάλες πόλεις στην Ανατολική Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν ξεκινήσει αυθόρμητα, προφανώς με τη συγκατάθεση της Μόσχας και πιθανώς με την ενθάρρυνσή της, αυτές οι εξεγέρσεις έγειραν την προοπτική στρατιωτικών αντιποίνων από την πλευρά του ουκρανικού στρατού εναντίον των αυτονομιστών και μια πλήρους κλίμακας εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους Ρώσους που βρίσκονται υπό πολιορκία. Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται για άλλη μια φορά στο χείλος ενός πλήρους πολέμου.
Ο καθένας που παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία πάντα πίστευε ότι μια εισβολή και μια στρατιωτική κατοχή της Ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία, δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή της Μόσχας εξαιτίας των κινδύνων για το ρωσικό στρατό, καθώς θα αντιμετώπιζε κατά πάσα πιθανότητα αντίδραση από τον ουκρανικό τακτικό στρατό, καθώς επίσης και από τους ενόπλους αντάρτες. Ο γύρος εντάσεων της 6ης Απριλίου που αύξησε την πιθανότητα εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για να προστατέψει τους αυτονομιστές, άφησε επίσης όλους για άλλη μία φορά να κάνουν εικασίες για την πολιτική στρατηγική της Μόσχας.
Τα καλά νέα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα κακά νέα είναι ότι τμήματα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ουκρανίας γλιστράνε μακριά από τον έλεγχο του Κιέβου. Ποιος είναι ο στόχος της Μόσχας εδώ; Να δημιουργήσει μια αλυσίδα αυτονομιστικών θυλάκων σε όλη την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ουκρανία; Να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία σε σημείο που η κυβέρνησή της να είναι εντελώς δυσλειτουργική; Να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα καταστήσουν αδύνατη τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου σε μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, περικόπτοντας κατά συνέπεια τη νομιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης της Ουκρανίας; Σε αυτό το σημείο, όλα είναι εικασίες. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα η Μόσχα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάποιον από το Κίεβο, και θα χρειαστεί μια πολιτική στρατηγική να δώσει τέλος στην κρίση. Προφανώς, θα θελήσει να τελειώσει την κρίση με τους δικούς της όρους, αλλά αυτό προϋποθέτει έναν στόχο και μια στρατηγική για να τον επιτύχει. Μια μόνιμη επανάσταση στην Ουκρανία δεν μπορεί να είναι προς όφελος της Ρωσίας. Αλλά μια εναλλακτική λύση δεν έχει εμφανιστεί ακόμη.
(capital)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες