Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Απόσυρση διάταξης με αιχμές από τη Χριστοφιλοπούλου...


Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές ...
Ένα ακόμα κεφάλαιο στην ενδοκυβερνητική κόντρα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε η απόσυρση διάταξης που είχε συμπεριληφθεί σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία...
προχώρησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να «παρεισέφρησε από λάθος» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καθιερώνει την αρχή της ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων και πληροφοριών του δημοσίου και προέβλεπε ότι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι 30.09.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα «Διαύγεια»).
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η τροπολογία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, υπογράφεται και από συναρμόδιους υπουργούς ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός αυτό γεννά… ερωτήματα για το κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την τροπολογία που υπέγραφε, θυμίζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Μνημόνιο που ψήφισε χωρίς να είχε διαβάσει.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και «πρώην»
Έντονη ήταν η αντίδραση στο θέμα από πλευράς ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την παρέμβαση της κ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης είχε αποδεχθεί και υπογράψει τη σχετική τροπολογία που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών».
«Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει το πρόγραμμα Διαύγεια και τη πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζει στις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πρωτοστατεί στη Βουλή στο να αναρτούν υποχρεωτικά τα στοιχεία τους στη Διαύγεια και νέοι φορείς όπως οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο» συμπλήρωνε η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Θέση στο θέμα πήρε και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, επεσήμανε πως η επίμαχη τροπολογία έφερε την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
View image on Twitter


Οι εξηγήσεις της Χριστοφιλοπούλου
Όπως ισχυρίστηκε η κ. Χριστοφιλοπούλου, η διάταξη αυτή παρεισέφρυσε από λάθος στην συγκεκριμένη τροπολογία και επειδή δεν διαπνέεται από πνεύμα της Διαύγειας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποσυρθεί.
«Παρεισέφρησε από λάθος, παράγραφος σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθετε με τη διατύπωσή της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα “Διαύγεια” για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας, δεν προωθεί το πρόγραμμα “Διαύγεια”, κάτι που εμάς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Για τον λόγο αυτό καλέσαμε το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας» υπογράμμισε στη συνέχεια η κ. Χριστοφιλοπούλου, την ώρα που κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Δεύτερο «λάθος» στη Διαύγεια
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερη «εκ παραδρομής» διατύπωση που αναφερόταν στη Διαύγεια είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραδεχθεί το λάθος της και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.
Τότε, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη Διαύγεια υπήρχε διάταξη η οποία με τον τρόπο που διατυπωνόταν δημιούργησε την αίσθηση ότι επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην Διαύγεια ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες