Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Στην «εντατική» η Παθολογική Κλινική



Σοβαρό πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου και ο Συντονιστής Διευθυντής, η Τομεάρχης Παθολογικού και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, με αναφορές τους προς την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, επισημαίνουν το πρόβλημα και τονίζουν την ανάγκη για άμεση επίλυση, διαφορετικά ο κίνδυνος για αναστολή λειτουργίας της, είναι ορατός. Κίνδυνος που, σε αυτή τη φάση φαίνεται να απετράπη, με την αναστολή ρεπό ενός εκ των Ειδικευμένων γιατρών, που σήμερα θα βρίσκεται στην εργασία του. Ωστόσο, αυτή η «αναστολή» έγινε για μια ακόμα φορά το «κόκκινο» πανί για τους γιατρούς που δουλεύουν - όπως πολλάκις έχει επισημανθεί - στα όρια τους.

  Τα τελευταία δυο χρόνια, οι ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής αυξάνονται και τα προβλήματα διογκώνονται. «Έχουν μείνει τρεις γιατροί, μαζί με τον Διευθυντή, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εφημερίες πέρα από αυτές που έχουν υποχρέωση να κάνουν, ενώ έχουν να πάρουν ρεπό και κανονικές άδειες πάνω από 2 χρόνια. Αντί να λυθεί το πρόβλημα με προσλήψεις γιατρών ή με την αναδιοργάνωση των Κλινικών του Νομού Ηλείας, έχουμε και αυθαίρετες κινήσεις του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας που ανακαλεί, λόγω αυξημένων αναγκών - όπως αναφέρει - και μικρού αριθμού Παθολόγων, ρεπό Παθολογικού ιατρού, και το καταγγέλλουμε», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Νίκος Χαροκόπος.
Αναφορές για τη λειτουργία της Παθολογικής
   Το πρόβλημα της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφενός λόγω της ασθένειας και αναρρωτικής άδειας για ένα μήνα, Παθολόγου από άλλη Νοσηλευτική Μονάδα, που συμπληρώνοντας εφημερίες στο Νοσοκομείο του Πύργου, συνέβαλε σημαντικά στη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και των ΤΕΠ και αφετέρου λόγω της ασθένειας και αναρρωτικής άδειας για επτά ημέρες, ενός εκ των τριών Ειδικευμένων γιατρών της Παθολογικής Κλινικής. «Υπάρχουν αναφορές από τον Συντονιστή Δ/ντη της Παθολογικής Κλινικής κ.Ζαχαριάδη, την Τομεάρχη Παθολογικού Τομέα κα Πετροπούλου και τον ίδιο τον Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας κ.Κωστόπουλο, ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Παθολογική Κλινική, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της», εξηγεί ο κ.Χαροκόπος, συμπληρώνοντας πως, ταυτόχρονα, ανακλήθηκε και το ρεπό του Παθολόγου.
«Η λύση είναι η σύμπτυξη, των Παθολογικών Κλινικών»
   Τον τελευταίο καιρό η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με τρεις γιατρούς αν και θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον πέντε για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και χωρίς προβλήματα λειτουργία της. «Οι γιατροί αυτοί καλούνται να καλύψουν, καθημερινά στο πρωινό ωράριο, κατά Μ.Ο 40 νοσηλευόμενους ασθενείς και  70-100 ασθενείς στα Επείγοντα» είπε ο κ.Χαροκόπος, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας που λειτουργεί με δυο μόλις Παθολόγους. «Η Ένωση εδώ και 2 χρόνια μιλά για αναδιάρθρωση του Χάρτη Υγείας από του Υπουργείο Υγείας, και οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν, θα πρέπει να γίνουν προς όφελος των ασθενών. Η Τομεάρχης Παθολογικού, πρότεινε στην αναφορά της, την άμεση μετακίνηση ή απόσπαση ειδικευμένων Παθολόγων στη Ν.Μ Πύργου από άλλες υγειονομικές δομές του ΕΣΥ. Εμείς, πάμε την πρόταση ένα βήμα παραπέρα και προτείνουμε ως λύση την ένωση των δυο Παθολογικών Κλινικών, Πύργου και Αμαλιάδας, προσωρινά, μέχρι την πρόσληψη του προσωπικού», κατέληξε ο κ.Χαροκόπος, σημειώνοντας τέλος πως οι πολίτες της Ηλείας, θέλουν και δικαιούνται καλύτερη, ποιοτικότερη και πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας.
«Λύση ανάγκης για την ασφάλεια των πολιτών»
   Ερωτηθείς, για το θέμα της ανάκλησης του ρεπό, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας, Βασίλης Δημόπουλος, εξήγησε πως, δεδομένης της μακράς αναρρωτικής άδειας του ενός γιατρού και της ολοκλήρωσης της αναρρωτικής άδειας δεύτερου, κρίθηκε σκόπιμη η ανάκληση του ρεπό του, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Παθολογικής Κλινικής. Σημείωσε πως δεν είναι αυθαίρετη, αλλά νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της Παθολογικής κλινικής.
Νάνσυ Σπυροπούλου-patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες