Του Αλέξανδρου Κλωσσα

Αντιμέτωποι με 40.000 κούτες που στοιβάζονται στα υπόγεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι εκτιμητές που θα επιλέξει το Δημόσιο, ώστε να μάθουν την αξία του “θησαυρού” που λιμνάζει τόσα χρόνια στο Ταμείο.


Σύμφωνα με την πρόσφατη καταμέτρηση και καταγραφή των παλαιών χρηματικών και αυτούσιων παρακαταθηκών, που ανέλαβε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτές τις 40.000 κούτες υπάρχουν τιμαλφή, ράβδοι χρυσού, νομίσματα μεγάλης αξίας, κοσμήματα, ομόλογα, μετοχές, κλειδιά, πολύτιμοι λίθοι, συνάλλαγμα, βιβλιάρια ταμιευτηρίου κ.α.

Το ελλιπές νομικό πλαίσιο που υπήρχε τόσα χρόνια, οδήγησε τους εργαζόμενους στο Ταμείο, απλά να στοιβάζουν τις χιλιάδες κούτες, χωρίς να έχουν εικόνα για την αξία του περιεχομένου τους.

Όπως έγραφε χθες το Capital.gr η απροθυμία του Δημοσίου να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εδώ και πολλά χρόνια να μένουν θαμμένα μέσα στα θησαυροφυλάκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, εξαιτίας της αδυναμίας να αξιοποιηθούν οι αζήτητες παρακαταθήκες.

Όπως εξηγούν στελέχη του Ταμείου, το νομικό πλαίσιο που υπάρχει αναφορικά με την αξιολόγηση-εκτίμηση και εν συνεχεία την αξιοποίηση των αυτούσιων παρακαταθηκών, δεν επέτρεπε στην πραγματικότητα στο Δημόσιο να εκμεταλλευτεί τις αζήτητες παρακαταθήκες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στελέχη του Ταμείου έλεγαν ότι με το ισχύον νομικό καθεστώς, από την έναρξη ελέγχου της παρακαταθήκης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να χαρακτηριστεί οριστικά “αζήτητη” και να μπορέσει να αξιοποιηθεί από το Δημόσιο, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 50 χρόνια.

Ως εκ τούτου, ο “θησαυρός” αυτός μένει στα υπόγεια του Ταμείου, και το Δημόσιο ούτε γνώριζε την πραγματική αξία των παρακαταθηκών, ούτε μπορούσε να τον αξιοποιήσει.

Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταγράψει και να εκτιμήσει τις αυτούσιες παρακαταθήκες που σαπίζουν μέσα σε κούτες από το 1920, χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί τόσα χρόνια για την αξία των παρακαταθηκών.

Στόχος πλέον του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, επιθυμεί η καταγραφή και η εκτίμηση των παρακαταθηκών στο εξής να γίνεται αυτόματα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η καταμέτρηση των αυτούσιων παρακαταθηκών, η οποία ξεκίνησε μετά από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, κράτησε έξι μήνες, χωρίς να γίνει ωστόσο εκτίμηση της αξίας τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης του Ταμείου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης των αυτούσιων παρακαταθηκών θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος. Ωστόσο ,σύμφωνα με στελέχη του ταμείου μια πρώτη εικόνα για την αξία, αλλά και το ποιες από τις παρακαταθήκες χαρακτηρίζονται πλέον “αζήτητες” και μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, θα υπάρχει περίπου σε έξι μήνες.

Πέρα των αυτούσιων παρακαταθηκών, το Ταμείο έχει στην κατοχή του και χρηματικές παρακαταθήκες οι οποίες φτάνουν τα 1,24δισ ευρώ, οι οποίες αφορούν από καταβολή κοινοχρήστων και ενοικίων διαμερισμάτων εξαιτίας διαφορών του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη, έως κληρονομιές, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, εγγυοδοτήσεις κ.α. Επιπλεόν, στο ταμείο υπάρχουν 810εκατ ευρώ που αφορούν απαλλοτριώσεις.

Και για τις χρηματικές παρακαταθήκες όμως το Ταμείο και εν συνεπεία και το Δημόσιο, δεν γνωρίζουν το ποσό που μπορεί να αξιοποιήθει άμεσα καθώς και εκεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει είναι απαγορευτικό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος του ποσού, που θα μπορούσε τελικά να αξιοποιήσει το Δημόσιο από τις αυτούσιες και χρηματικές παρακαταθήκες.

Αντίστοιχα, αποφεύγουν να δεσμευτούν και για το αν τα διαθέσιμα κεφάλαια που θα εντοπιστούν θα κατευθυνθούν σε διάφορες ευπαθείς ομάδες ή θα καταγραφούν σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού, καθώς ακόμα εκκρεμεί σχετική απάντηση από την Eurostat.capital