Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Επιστολή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου προς τον Αντώνη Σαμαρά

2dgv tg7rt157Με επιστολή της προς τον Αντώνη Σαμαρά η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, του ζητά να την ενημερώσει αν τα αρνητικά σχόλια του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, αποτελούν και την επίσημη θέση του κόμματος.
Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου:
Κ. Πρόεδρε,

Σε συνάρτηση με την από 29-6-2015 ανακοίνωση του βουλευτού Λέσβου του Κόμματός σας κ. Χαρ. Αθανασίου, αναφορικά με τα αρνητικά και προσβλητικά σχόλια εις βάρος του προσώπου μου, ως προς την επιλογή μου στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε εάν, οι σχετικές με το εν λόγω θέμα απόψεις του ως άνω βουλευτού, αποτελούν και την επίσημη θέση του Κόμματός σας ή προσωπικές απόψεις εκείνου.
Ενημερωτικά, ωστόσο, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η θέση στη σειρά αρχαιότητας της επετηρίδας, ασφαλώς, δεν αποτελεί, κατά τρόπο περιοριστικό, το μοναδικό κριτήριο, για την επιλογή των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων (εξάλλου, εάν ίσχυε αυτό δεν θα απαιτείτο να γίνεται επιλογή), αλλά, μεταξύ περισσοτέρων αξίων Δικαστών, συνεκτιμώνται και όλα τα λοιπά προσόντα (προοπτική υπολοίπου χρόνου θητείας, μεταπτυχιακές σπουδές, επιστημονικές εργασίες, γνώση ξένων γλωσσών, κ.λπ).
Και κατά το παρελθόν, κατ΄ εξαίρεση μόνον, τηρήθηκε η απόλυτη σειρά αρχαιότητας, χωρίς ουδέποτε ο ως άνω βουλευτής να εκφράσει αντιρρήσεις, καθόλη τη διάρκεια της θητείας του, ως τότε Προέδρου της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για τις επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη αποτελεί Συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό, η λειτουργία του οποίου διασφαλίζει τόσο την κοινωνική ειρήνη, όσο και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Απέδειξα, στη μακρά (επί σαράντα έτη) θητεία μου στο Δικαστικό Σώμα ότι τιμώ και σέβομαι την δικαστική μου ιδιότητα. Προτίθεμαι και από τη νέα θέση μου, να διαφυλάξω την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, αντικρούοντας σθεναρά κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της, πολλώ μάλλον όταν οι προσπάθειες αυτές ορμώνται από προσωπική εμπάθεια και βασίζονται σε ανακριβή στοιχεία. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί διαθέτουν υψηλό φρόνημα, έχουν πλήρη συναίσθηση του βάρους και της σπουδαιότητας των καθηκόντων τους και ασφαλώς δεν έχουν την ανάγκη της προστασίας άλλων παραγόντων.
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες