Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Έχουμε επάρκεια για οικονομική πολιορκία...

Telegraph: Ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται για οικονομική πολιορκία«Η Ελλάδα έχει αποθηκευμένα αρκετά αποθέματα σε καύσιμα και φάρμακα ώστε να αντέξει μια μακρά πολιορκία, ενώ έχει κρατήσει...
κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής», σημειώνει σε άρθρο της, η βρετανική Telegraph, επικαλούμενη και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

«Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου για 6 μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών για 4», είπε στην Telegraph ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μια ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του, ασχολούμενη με τα απαραίτητα αποθέματα και τις προτεραιότητες.

Τα τρόφιμα έχουν εξαιρεθεί από το πάγωμα των εισαγωγών από τότε που επιβλήθηκε ο έλεγχος κεφαλαίων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα θα πρέπει να είναι σε θέσει να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα, αποτρέποντας μια πιθανή καταστροφή την ώρα που ξεκινά η υψηλή τουριστική περίοδος.

Τα αποθέματα σε ρευστό των τραπεζών στερεύουν γρήγορα, καθώς οι πολίτες τραβούν το ανώτατο επιτρεπτό ποσό των 60 ευρώ την ημέρα, όπως ορίζει η οδηγία έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη αυτό το όριο έχει κατέβει στα 50 ευρώ σε πολλές τράπεζες. «Μπορούμε να αντέξουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο και πιθανόν μέχρι τη Δευτέρα», είπε ο κ. Βαρουφάκης, όπως σημειώνει η Telegraph.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η κρίση είναι πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί γρήγορα αν δεν υπάρξει συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας. Επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της χώρας ήδη έχουν δημιουργήσει παράλληλα ιδιωτικά «νομίσματα» ώστε να κρατήσουν ζωντανό το εμπόριο και να ανακουφίσουν την έντονη έλλειψη ρευστότητας.

Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε ότι τα όργανα της ΕΕ θα φλερτάρουν με προβλήματα αν ανταποκριθούν έτσι σε μια δημοκρατική ψήφο του ελληνικού λαού. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή θα δικά τους λεφτά θα χαθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες