Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Όλο το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής με τις κάρτες


Όλο το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής με τις κάρτες
Να δώσει τέλος στο «ζεστό» χρήμα ώστε να πατάξει σημαντικά την φοροδιαφυγή και να συμβάλει με το πλαστικό χρήμα στην κατακόρυφη αύξηση των εσόδων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στο οικονομικό επιτελείο μέσα από την παντελή επικράτηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκτιμούν ότι θα κλείσει μία μεγάλη πληγή στη μη απόδοση του ΦΠΑ, ενώ όπως έχει τονιστεί, η συγκυρία των capital controls που έχει ήδη προλειάνει το έδαφος μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές.
Το πλάνο για την πλήρη εισαγωγή των πληρωμών μέσω κάρτας είναι ήδη έτοιμο και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για να μπει σε εφαρμογή τους προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με αυτό θα προβλέπεται
– Ακατάσχετο για επαγγελματικούς λογαριασμούς που αφορούν αποκλειστικά σε συναλλαγές με κάρτες (θα επιτρέπεται αποκλειστικά μόνο η άμεση παρακράτηση ΦΠΑ από την εφορία),
– Υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε όλες της επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες,
– Υποχρεωτική πληρωμή με πλαστικό χρήμα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο μάλιστα υπολογίζεται να μπει πολύ χαμηλά (από 50 ευρώ και πάνω)
– Μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των συσκευών POS για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται και η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και το ποσοστό της προμήθειας που παίρνουν οι τράπεζες, που σήμερα φτάνει και το 2%.
– Πέραν τούτων, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος με κληρώσεις ακόμα και ακινήτων.
Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου μόνο με δαπάνες που πληρώνονται αποδεδειγμένα με πλαστικό χρήμα, καθώς και η παροχή έκπτωσης φόρου από τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους μόνο εφόσον οι σχετικές πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες