Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο Χάρτης του ISIS στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2016)


Ο παρακάτω χάρτης από το Αμερικανό κεντροδεξιό think tank Institute for the Study of War εμφανίζει τις περιοχές που ελέγχει σήμερα ο ISIS στο Ιράκ. Όταν λέμε ο ISIS του Ιράκ μιλάμε για τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ Χουσέιν, τους πρώην Ιρακινούς Σουνίτες σοσιαλιστές και νυν Σουνίτες Ισλαμιστές. Με τις όποιες εξαιρέσεις φυσικά.
Χάρτης 1 Ιράκ (8/2/2016)

  
Με μαύρο στον χάρτη βλέπετε τις περιοχές που ελέγχει ο ISIS, και όπως βλέπετε ελέγχει την πλούσια σε πετρέλαιο Μοσούλη. Με πορτοκαλί και μωβ βλέπετε τις Κουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο και αέριο περιοχές του Κιρκούκ και του Ερμπίλ (βλέπε κόκκινα βέλη στον χάρτη). Με πράσινο και κίτρινο βλέπετε τους Σιίτες Άραβες του Ιράκ, την πλειοψηφία που πήρε την εξουσία όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ, οι οποίοι ελέγχουν τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές γύρω από την Βαγδάτη αλλά και τα νότια τμήματα στα σύνορα με το Ιράν.
Στον παρακάτω χάρτη της Energy Information Administration βλέπετε με γκρι τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου του Ιράκ. Οι πλούσιες περιοχές είναι στον νότο (σύνορα με Ιράν), στην περιοχή γύρω από την Βαγδάτη, και στον Βορρά (Μοσούλη, Κιρκούκ, Ερμπίλ). Με πράσινο και κόκκινο βλέπετε τους αγωγούς πετρελαίου του Ιράκ. Βλέπετε ότι τα δίκτυα του Ιράκ καταλήγουν κυρίως στην Τουρκία και τον Περσικό Κόλπο.
Χάρτης 2 Κοιτάσματα Πετρελαίου και Αερίου Ιράκ

  
Στον παρακάτω χάρτη της Washington Post βλέπετε ότι το κομμάτι του Ιράκ δυτικά της Μεσοποταμίαςι είναι έρημος, και βόρεια, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, υπάρχουν τα βουνά όπου κρύβονται οι Κούρδοι της Τουρκίας (PKK) όταν τους κυνηγάει ο Τουρκικός στρατός. Πολλές φορές παλιότερα οι Τούρκοι είχαν τις ευλογίες του Σαντάμ προκειμένου να χτυπούν τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, αφού επρόκειτο για έναν κοινό εχθρό.
Χάρτης 3 Η Έρημος του Ιράκ

Όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη της New York Review of Books, η έρημος στο νότιο τμήμα της Συρίας ενώνεται με την έρημο στο δυτικό τμήμα του Ιράκ. Το λέω αυτό γιατί τα φυσικά εμπόδια έχουν μεγάλη σημασία και για την κατασκευή των αγωγών αλλά και για την τροφοδοσία των Ισλαμιστών μαχητών.
Χάρτης 4 Η Έρημος της Συρίας

  
Να προσθέσω επίσης ότι στο Ιράκ οι ΗΠΑ και το Ιράν στηρίζουν τους Σιίτες Άραβες του Ιράκ (νότιο Ιράκ), και οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσης τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Οι Τούρκοι και οι Άραβες στηρίζουν τους Σουνίτες Άραβες του Δυτικού Ιράκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Σιίτες Άραβες του Ιράν αποκλείεται στο μέλλον να συμμαχήσουν με τους Σουνίτες της Τουρκίας και του Περσικού Κόλπου, αν αυτοί μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα τους καλύτερα από το Ιράν.
Άρθρα

“Iraq Control of Terrain Map: February 9, 2016”, Φεβρουάριος 2016
“Iraq”
https://www.eia.gov/beta/international/analysis_includes/countries_long/Iraq/images/iraq_map.png  iakovosjazz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες