Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

WikiLeaks: Οι μπαρζανίδες του ιρακινού Κουρδιστάν πήραν $200 εκ. από την Τουρκία


WikiLeaks: Οι μπαρζανίδες του ιρακινού Κουρδιστάν πήραν $200 εκ. από την Τουρκία
Μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει μεταξύ των Κούρδων ύστερα από την αποκάλυψη μέσω WikiLeaks ότι η διακυβέρνηση Μπαρζανί, στο ιρακινό Κουρδιστάν, έλαβε 200 εκ. δολάρια χρηματοδότηση από το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν.

Να σημειωθεί εδώ ότι η διακυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο από τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες της Συρίας, που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δεν έχει καμία σχέση πολιτική ή ιδεολογική με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κυβερνά περισσότερο ως κοτζάμπασης με τα μέλη της οικογένειάς του και έχει μεγάλη κόντρα με τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις των Κούρδων. Οι καλές του σχέσεις με την Τουρκία είναι γνωστές, ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι λάμβανε και τόσο γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα.
Τέσσερις ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τα WikiLeaks ανάρτησαν σχεδόν 300.000 email των μελών και στελεχών του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος AKP της Τουρκίας.
Μεταξύ των πολλών αποκαλύψεων είναι και τα 200 εκ. δολάρια που πήρε η διακυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.
Εκπρόσωπος της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ διέψευσε την Πέμπτη ότι πήραν χρήματα από τους Τούρκους ως χορηγία, παραδέχθηκε όμως ότι πήραν 150 εκ. δολάρια από την Άγκυρα ως δάνειο.
Εξήγησε ότι επειδή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουριστάν είχαν μια προσωρινή πτώση, η Ερμπίλ (πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ) ζήτησε από την Άγκυρα ένα δάνειο 150 εκ. δολαρίων για να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, είτε πήραν 200 εκ. ως χορηγία είτε 150 εκ. ως δάνειο το απέκρυψαν στον κουρδικό λαό. Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του Μπαρζανί, ο οποίος τρέμει μην χάσει τις επόμενες εκλογές στο ιρακινό Κουρδιστάν από τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στο ιδεολογικό πλαίσιο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες