Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Οι μαρτυρίες που «έκαψαν» τον χειριστή του ταχύπλοου...

Το βούλευμα απέρριψε τους ισχυρισμούς του 77χρονου ότι όλοι οι επιβάτες του «Duende» ήταν υπερήλικες και ότι τα σωσίβια που είχαν ήταν πολύ ελαφριά για να τα πετάξουν.Καταπέλτης ήταν για τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο προφυλακίστηκε ως ύποπτος φυγής, καταλογίζοντάς του ότι δεν...
ενημέρωσε το Λιμενικό και προέβη σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες διευκόλυνσης της διαφυγής του» μέσω των τηλεφωνημάτων που πραγματοποίησε σε γνωστούς του.

Παράλληλα, το βούλευμα επικαλείται τις μαρτυρίες των επιβατών της τουριστικής λάντζας, σύμφωνα με τις οποίες ο 77χρονος δεν προσέφερε βοήθεια σε κανέναν από τους ναυαγούς.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τις καταθέσεις αυτές που «έκαψαν» τον 77χρονο χειριστή του ταχύπλοου και την περασμένη Παρασκευή πήρε τον δρόμο για τη φυλακή. «Πέρασε από πάνω μας κόβοντας το σκάφος σαν βούτυρο. Το "Duende" ακινητοποιήθηκε 20-30 μέτρα μακριά. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να μας βοηθήσουν», αναφέρει στην κατάθεσή του ο 36χρονος Δ. που επέβαινε στην τουριστική λάντζα με την παρέα του, ενώ θεωρεί υπαίτιο το ταχύπλοο για τη σύγκρουση, που «μπορεί να πήγαινε με πάνω από 40 μίλια την ώρα».

«Καμία συνδρομή»
Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία 37χρονης για όσα συνέβησαν μετά τη σύγκρουση και την αντίδραση των επιβατών του «Duende». «Καμία συνδρομή δεν παρείχαν, αφού πέρασαν από πάνω από τη λάντζα σταμάτησαν περίπου 30 μέτρα μακριά, χωρίς να πετάξουν σωσίβιο και χωρίς να περισυλλέξουν ναυαγούς», ισχυρίζεται η επιβάτις που από τη μία στιγμή στην άλλη οι διακοπές με φίλους μετατράπηκαν σε εφιάλτη.

Από τις 15 και πλέον μαρτυρικές καταθέσεις των επιβατών της «Αντωνίας» όλοι έχουν αναφέρει ότι το «Duende» δεν προσέφερε καμία βοήθεια. Επιβάτις που γλίτωσε με μερικές αμυχές εξηγεί: «Μετά τη σύγκρουση, το "Duende" έμεινε σε απόσταση 20 μέτρων. Παρατήρησα τρία άτομα να επιβαίνουν σ' αυτό, τα οποία μας κοιτούσαν. Είχα δει το ταχύπλοο να κάνει ελιγμό προς τα αριστερά και στη συνέχεια προς τα δεξιά, για να επανέλθει στην πορεία του. Η λάντζα βυθίστηκε αμέσως λόγω της σύγκρουσης. Κατά την άποψή μου πρέπει να φταίνε και οι δύο κυβερνήτες, γιατί όπως είδα δεν έκαναν καμία προσπάθεια αποφυγής της σύγκρουσης».


Εμφανή είναι τα σημάδια της σύγκρουσης στο ταχύπλοο. Ομως, ακόμα και όσον αφορά το ηλικιωμένο ζευγάρι Βενετσάνου που ήταν στο ταχύπλοο, στην ερώτηση που έγινε προς την Ευθυμία σχετικά με τη συνδρομή του Λυκουρέζου προς τους ναυαγούς, δεν υπάρχει καταχωρισμένη απάντηση στην κατάθεσή της. Η 80χρονη έχει απαντήσει κανονικά στις ερωτήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων, αλλά στην ερώτηση αν βοήθησε ο Λυκουρέζος τα θύματα, το σημείο έχει μείνει κενό - πιθανώς γιατί δεν ήθελε να απαντήσει η Ευ. Βενετσάνου.

Στην απολογία του, ο Λυκουρέζος ισχυρίζεται ότι όλοι οι επιβάτες του «Duende» ήταν υπερήλικες και σε κατάσταση σοκ, το ταχύπλοο είχε παρασυρθεί από τον αέρα, έβαζε νερά, δεν υπήρχαν σωσίβια εκτός από τα προσωπικά που είναι πολύ ελαφριά και αδύνατον να τα πετούσαν κόντρα στον αέρα, και για αυτό περιορίστηκε στο κάλεσμα βοήθειας με τα χέρια και τηλεφωνικά. Το βούλευμα, όμως, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του 77χρονου.

Παράλληλα, στην ογκωδέστατη δικογραφία για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, στην οποία έχασαν τέσσερις άνθρωποι τη ζωή τους κατά τη σφοδρή σύγκρουση του ταχύπλοου «Duende» που εμβόλισε την τουριστική λάντζα «Αντωνία», δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι καταθέσεις της 65χρονης Θεοδότης Καρακάση, που είχε εξαφανιστεί μετά το ναυάγιο, και του Νεκτάριου Λεούση, κυβερνήτη του «Duende 2» με το οποίο επικοινώνησε ο Λυκουρέζος.

 Οι μαρτυρίες που «έκαψαν» τον χειριστή του ταχύπλοου

Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία ακόμη μαρτυρία από τη δικογραφία σχετικά με τους επιβάτες του ταχύπλοου. Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε το «Duende» να αναχωρεί από το λιμάνι της Αίγινας είναι ο υπεύθυνος στο κυλικείο του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας. Στην κατάθεσή του στις λιμενικές Αρχές περιγράφει αναλυτικά τα όσα είδε: «Στις 12.00 ήρθε κάποιος κύριος ηλικιωμένος με δύο ακόμη κυρίες μεγάλης ηλικίας και με παρακάλεσε να αφήσει για μία με δύο ώρες το αυτοκίνητό του εκεί, ένα μπορντό Citroen, γιατί δεν υπήρχε χώρος στο πάρκινγκ στην αρχή του νέου λιμένα.

Μάλιστα μου είπε ότι ήταν φίλος του κ. Λυκουρέζου και θα πήγαινε μαζί με την παρέα του για μπάνιο με το σκάφος του. Εγώ τον εξυπηρέτησα και του πήρα το αυτοκίνητο και το παρκάρισα λίγο βολικά να μην ενοχλεί. Λίγα λεπτά αργότερα διέσχισα με το δίκυκλό μου το λιμάνι και είδα δεξιά μου το σκάφος του Λυκουρέζου να φεύγει από το λιμάνι με τρεις ακόμη επιβαίνοντες, οι οποίοι ήταν αυτοί που πριν από λίγο μου είχαν παραδώσει το αυτοκίνητο τους στον Ναυτικό Ομιλο. Στο τιμόνι του σκάφους είδα τον κ. Λυκουρέζο.

Κοίταξα μάλιστα για να δω αν πράγματι ο κύριος που μου άφησε το αυτοκίνητό του επιβιβάστηκε τελικά στο σκάφος του Λυκουρέζου ή απλά χρησιμοποίησε το όνομά του, μια και γνωρίζω τον κ. Λυκουρέζο από το κυλικείο που έρχεται ως πελάτης. Τα τρία άτομα που ήταν παρέα με τον κ. Λυκουρέζο ήταν εμφανή σε εμένα».

'Μας χτύπησε στα δεξιά'
Επιβάτης της λάντζας κατέ-θεσε ότι είδε το «Duende» να έρχεται κατά πάνω τους και να πραγματοποιεί τιμονιά που ήταν σαν να σημάδεψε το σκάφος στη μέση. «Η πλώρη του ήταν σηκωμένη και μας χτύπησε στη δεξιά πλευρά. Η λάντζα ανατράπηκε και μας καπάκωσε. Οταν βγήκα στην επιφάνεια της θάλασσας, διέκρινα δύο φιγούρες επάνω στο "Duende" που απλά μας κοιτούσαν», είπε στις Αρχές 37χρονος...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες