Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ξεκινάει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ...

Από τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να...
πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν διαβεβαιώσει πρόσφατα ότι στόχος παραμένει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έως το τέλος του μήνα, σημειώνοντας πως αν υπάρξουν καθυστερήσεις «το πολύ πολύ να φτάσουμε, στη χειρότερη περίπτωση, στις 4-5 Σεπτέμβρη».

Από τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει φέτος, ανάλογο ποσό με το περσινό, που θα ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2015, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ενώ άλλοι 2,5 εκατ. θα καταβάλουν το ίδιο ποσό, σε σύνολο περίπου 7,5 εκατ. πολιτών.

Σημειώνεται ότι αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις 25% στον ΕΝΦΙΑ θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμειναν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα το 2015, μετά την κατάργηση της σχετικής έκπτωσης φόρου. Για πρώτη φορά από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ το 2013, το υπουργείο Οικονομικών φέτος, μετά τις πιέσεις των δανειστών για κατάργηση των εκπτώσεων και απαλλαγών, δεν επανέλαβε τη διάταξη νόμου των προηγουμένων ετών η οποία εξασφάλιζε μείωση φόρου 20% σε απρόσοδα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ετσι, υπολογίζεται ότι 60.000 έως 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν εντός των ημερών με την έκδοση και ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις.

Πολλαπλάσια θα είναι η επιβάρυνση για όσους εξ αυτών κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς μετά τη μείωση του αφορολόγητου (από τα 300.000 ευρώ) θα πιαστούν και στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε συνολικά πέντε δόσεις, με την τελευταία να προσδιορίζεται χρονικά ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2017...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες