Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ιδού το πρόσωπο του ανηλεούς εμφυλίου στην Υεμένη: Αυτό το πλάσμα είναι 18 ετών!



REUTERS/Abduljabbar Zeyad
<p>REUTERS/Abduljabbar Zeyad</p>
Τη λένε Saida Ahmad Baghili και είναι... 18 ετών. Τίποτα πάνω της δεν θυμίζει την ομορφιά και τη δροσιά της νιότης της. Η Σαϊντα πάσχει από οξύτατο υποσιτισμό. Είχε την ατυχία να γεννηθεί στην Υεμένη...

Βρίσκεται στο νοσολομείο al-Thawra στην  παραλιακή πόλη Houdieda, που βλέπει στην Ερυθρά Θάλασσα. Η χώρα της σπαράσσεται από εμφύλιο  το 2015, μεταξύ δύο παρατάξεων που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης, μαζί με τους υποστηρικτές και τους συμμάχους τους.
Η Υεμένη σπαράσσεται από πέρσι από τον πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και τον βορρά της χώρας, και των κυβερνητικών δυνάμεων που είναι παρούσες κυρίως στον νότο. Περισσότεροι από 6.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.
Η χώρα δέχεται ανηλεείς βομβαρδισμούς, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες μαστίζουν τον πληθυσμό. Μέχρι και η ποιότητα του νερού που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την καταστροφή των υποδομών εξαιτίας του πολέμου.
Εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα στο Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσα την αποστολή βοήθειας για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας επιδημίας στη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.
Συνολικά, στα νοσοκομεία της πόλης, της "προσωρινής πρωτεύουσας" της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι νοσηλεύονται 190 άνθρωποι με "ύποπτα" συμπτώματα. Από τις αρχές Οκτωβρίου τα κρούσματα χολέρας έχουν φτάσει τα 200.
Το υπουργείο αποδίδει την επιδημία στην ποιότητα του νερού που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την καταστροφή των υποδομών εξαιτίας του πολέμου. newsonly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες