Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τα 7 λάθη που σας γερνάνε πρόωρα

Aging Process
Όλοι γνωρίζουμε 90χρονους που παραμένουν δραστήριοι, τρέχουν και οδηγούν, αλλά και ανθρώπους που είναι γύρω στα 50 και μετά βίας μπορούν να κινηθούν.

Εάν θέλετε να διατηρηθείτε σε φόρμα και να παραμείνετε ενεργοί, αποφύγετε τα 7 πράγματα που επιταχύνουν τη γήρανση.
Κακή διατροφή
Μία διατροφή φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία αποτελεί εγγύηση ότι θα γεράσετε νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει το DNA σας. Για να περιορίσετε τις θερμίδες και να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά, στοχεύετε στην κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το κρέας. Βάλτε επίσης όριο στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι φορτωμένα με αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά.
Λίγος ύπνος
Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή ο ύπνος σας είναι κακής ποιότητας, το σώμα σας υποφέρει. Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες συνάψεις και να επαναφορτίσει τα συστήματα του οργανισμού. Έχει αποδειχθεί ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, καρκίνο και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας.
Στρες
Λίγο άγχος μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς σας κρατά σε εγρήγορση μέσω της έκκρισης ορμονών, όπως η αδρεναλίνη. Το χρόνιο στρες όμως συνδέεται με πονοκεφάλους, ημικρανίες και καρδιαγγειακά προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο στρες μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε γηραιότεροι.

Αδράνεια
Η καθιστική ζωή έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς αδρανοποιεί σταδιακά τους σκελετικούς μύες στο κάτω μέρος του σώματος και αυξάνει τον μεταβολικό κίνδυνο. Όσο πιο γρήγορα αλλάξετε την κατάσταση, τόσο περισσότερο μειώνετε τους κινδύνους. Αρχίστε να κάνετε διαλείμματα στη δουλειά, κατά τα οποία θα σηκώνεστε και θα περπατάτε.
Τοξίνες
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η έκθεση σε τοξίνες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος ή το αρσενικό μπορεί να σας σκοτώσει. Η χρόνια έκθεση σε σχετικά χαμηλές ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών μπορεί να έχουν ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο αίμα, το λίπος του σώματος ή άλλους ιστούς και διαταράσσουν τις ορμόνες και άλλα συστήματα του οργανισμού.
Εθισμοί
Εάν μπορείτε να αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και τι κάπνισμα, κάνετε ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό σας. Η ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό σας είναι τεράστια. Χρειάζονται μόλις 15 λεπτά καπνίσματος για να προκληθούν βλάβες στο DNA σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Chemical Research in Toxicology. Έφηβοι που πίνουν ή καπνίζουν διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα.
Αγνοείτε τους παράγοντες κινδύνου
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υψηλή χοληστερόλη και δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό, καταστρέφετε το σώμα σας. Συχνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα μέχρις ότου υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, οπότε είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό μην αμελείτε να κάνετε συχνά εξετάσεις.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες