Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζεται η υποχώρηση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ ...


Ερωτήματα προκαλεί η τουρκική παρέμβαση...
Ο στρατός του Ιράκ και οι Κούρδοι Πεσμεργκά συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος γύρω από τη Μοσούλη, οδηγώντας τους στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» σε υποχώρηση. Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στη....
μάχη, παρά την άρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ να δεχτεί την βοήθεια τους. Δείτε τον χάρτη με τις στρατιωτικές δυνάμεις, όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα
Οι Κούρδοι Πεσμεργκά βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της πόλης Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, συνεχίζοντας την προέλαση τους προς την πόλη της Μοσούλης που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Οι δυνάμεις της Τουρκίας πήραν μέρος με πυροβολικό, παρά την άρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ να δεχτεί τη βοήθεια τους.

Δείτε τον χάρτη με τις στρατιωτικές δυνάμεις, όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα


Στην μάχη για την πόλη Μπασίκα, οι κουρδικές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» και κατάφεραν να καταλάβουν τα γύρω χωριά. Ο επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, Στέφεν Τάουνσεντ, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως η πόλη έχει «καθαρίσει» από τους τζιχαντιστές. «Δεν έχω λάβει ακόμα πληροφόρηση πως έχει απομακρυνθεί κάθε στρατιώτης του "Ισλαμικού Κράτους" και έχει εξουδετερωθεί κάθε απειλή».
.

Ερωτηματικό ο ρόλος της Τουρκίας

Σύμφωνα με το BBC, οι Τούρκοι επιμένουν πως δεν μπορούν να μένουν ανενεργοί όσο μαίνεται η μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και γι' αυτό και συμμετείχαν στη μάχη για τη Μπασίκα. Όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές δυνάμεις, ήταν οι Κούρδοι Πεσμεργκά που ζήτησαν τη βοήθεια τους και δεν έπραξαν αυτοβούλως.

«Οι Κούρδοι Πεσμεργκά βρέθηκαν σε μάχη για να "καθαρίσουν" την πόλη Μπασίκα από τους τζιχαντιστές. Ζήτησαν τη βοήθεια μας, προκειμένου να παρέμβουμε. Έτσι και εμείς υποστηρίξαμε τις δυνάμεις τους με το πυροβολικό μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες