Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Οι Επιλογές της Κλίντον στην Συρία

Λέω συνέχεια ότι η Κλίντον ζητούσε από τον Ομπάμα πιο επιθετική στρατηγική απέναντι σητν Ρωσία στην Συρία. Επίσης, η Κλίντον έχει πει ότι σκέφτεται να στείλει Αμερικανικό στρατό στην Συρία, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συγκρουστούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην Συρία.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν η Κλίντον αποφασίσει να κάνει ντου στην Συρία θα πρέπει σώνει και καλά να κάνει ντου και στον Άσαντ. Αν οι ΗΠΑ κάνουν ντου στον Άσαντ θα φτάσουν την Ρωσία στα όρια της, και θα τα σπάσουν και με τους Ιρανούς εντελώς, αφού οι Ιρανοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Άσαντ.
Η Κλίντον μπορεί απλά να κάνει ντου στον ISIS στην Σουνιτική Συρία. Έχω ξαναπεί ότι τον ISIS στην Συρία, τους ανθρώπους του Σαντάμ δηλαδή, τον δημιούργησε ο Άσαντ με την βοήθεια της Ρωσίας. Ο ISIS εκτελούσε κάθε Σουνίτη Σύριο που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία και λοξοκοιτούσε προς την Τουρκία και τους Άραβες του Κόλπου, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φορέσει και έναν σχετικά φιλοδυτικό μανδύα.
Αν λοιπόν η Κλίντον στείλει στρατό στην Συρία μπορεί απλά να τον στείλει στην Σουνιτική Συρία για να διαλύσει τελείως τον ISIS. Δεν είναι ανάγκη να βγάλει από την μέση τον Άσαντ, όπως ενδεχομένως θα ήθελαν οι Άραβες του Κόλπου και οι Γάλλοι. Αν η Κλίντον βγάλει τον ISIS από την μέση, τότε οι Τούρκοι και οι Καταριανοί θα μπορούν να δημιουργήσουν μία Σουνιτική δύναμη που θα ελέγχεται αποκλειστικά από αυτούς, και θα είναι και σχετικά φιλική προς το ΝΑΤΟ, ώστε το ΝΑΤΟ να μπορεί να τους δίνει όπλα, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του ΝΑΤΟ, και χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια του ISIS, όπως συχνά γίνεται στο Ιράκ, όπου οι Σουνίτες του Ιράκ αρπάζουν πολλές φορές αμερικανικά όπλα από τους Σιίτες του Ιράκ.


Αλλά ακόμη και αν οι Αμερικανοί δεν βγάλουν από την μέση τον Άσαντ, και απλά δώσουν τον έλεγχο της Σουνιτικής Συρίας στην Τουρκία και τους Άραβες του Κόλπου, τότε και πάλι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με το Ιράν, γιατί θα δημιουργηθεί ο Σουνιτικός εμπορικός διάδρομος Περσικού Κόλπου - Τουρκίας. Και μπορεί ο Ερντογάν να λέει “αδέλφια Μουσουλμάνοι μην τσακώνεστε επειδή είστε Σιίτες και Σουνίτες, όλοι Μουσουλμάνοι είστε στείλτε το φυσικό σας αέριο στον Σουλτάνο”, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούν να τα βρούνε το Κατάρ και το Ιράν, ή ακόμη χειρότερα το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
Και ο αγωγός (Κατάρ+Ιράν) – Τουρκίας θα έπρεπε να περάσει μέσα από την Σαουδική Αραβία για να αποφύγει το Τουρκικό Κουρδιστάν, και δεν νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία θα άφηνε το Ιρανικό αέριο να περάσει από μέσα της ισχυροποιώντας το Ιράν και προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις της με την Ρωσία, την οποία Ρωσία έχει αρχίσει και χρειάζεται η Σαουδική Αραβία. Και ούτε ο Ερντογάν και το Ιράν κατάφεραν να ανεβάσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Σαουδική Αραβία, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κάτι που ενδεχομένως να άλλαζε τα δεδομένα.

Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι όταν λέμε ότι η Κλίντον θα κάνει ντου στην Συρία δεν εννοούμε απαραίτητα ότι θα κάνει ντου στον Άσαντ, αλλά ότι θα χτυπήσει τον ISIS και θα δημιουργήσει στην Συρία μία φιλο-Αμερικανική Σουνιτική δύναμη, κάτι που δεν επιτρέπουν ο ISIS και η Al-Qaeda. Πάλι πρώην Τζιχάντια θα είναι οι στρατιώτες αυτής της δύναμης. Καριέρα είναι η τρομοκρατία Απλά δεν θα ελέγχονται από τον Άσαντ, την Ρωσία και το Ιράν, ούτε θα είναι οι πρώην στενοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσέιν τους οποίους κυνηγούν και σκοτώνουν οι Αμερικανοί.iakovosjazz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες