Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Εντυπωσιακό βίντεο από την τοποθέτηση του ατσάλινου κελύφους στο Τσερνόμπιλ

Εντυπωσιακό βίντεο από την τοποθέτηση του ατσάλινου κελύφους στο Τσερνόμπιλ


Το κόστος του, το οποίο σύμφωνα με τον Guardian αγγίζει το
1,5 δισ. ευρώ, καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και 40 ακόμη κράτη, τα οποία συμμετέχουν στη χρηματοδότησή του ως χορηγοί. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 201ο και πραγματοποιήθηκε από τη Novarka, κοινοπραξία των εταιρειών Vinci και Bouygues.
Λόγω της υψηλής ραδιενέργειας, το στέγαστρο χρειάστηκε να συναρμολογηθεί σε απόσταση 327 μέτρων από τη μονάδα, «πατώντας» πάνω σε ράγες ώστε να μεταφερθεί τελικά πάνω από τον αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ στην ιστορία της μηχανικής.
Με την τοποθέτησή του εκμηδενίστηκε ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Επομένως, η μονάδα είναι πλέον απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον περίπου για έναν αιώνα.

Η εγκατάσταση του στέγαστρου γίνεται 30 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, το οποίο έγινε στις 26 Απριλίου 1986 και είχε σαν συνέπεια  η «καρδιά» του αντιδραστήρα να εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε μόλυνε με ραδιενέργεια σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι και την Ελλάδα.
Ειδικά στην περιοχή του ατυχήματος, τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν θανατηφόρα, με συνέπεια να ορισθεί μία ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων εντός της οποίας απαγορεύθηκε τόσο η διαμονή όσο και οποιαδήποτε αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες