Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ολοι οι... στρατηγοί του προέδρου...

«Κοιτάζουμε τη λίστα με τα πρόσωπα που έχουν ήδη επιλεγεί και ειλικρινά είναι τρομακτική». Αυτό είπε χθες σχετικά με τη μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ ο Χάρι Ριντ, επικεφαλής της...
ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στη διαδικτυακή εκπομπή του πολιτικού αναλυτή και πρώην συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ. Αλλος ένας στρατηγός, ο τρίτος στη σειρά, ένας υποστηρικτής της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων κι ένα στέλεχος της βιομηχανίας των φαστ φουντ είναι τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της νέας φουρνιάς των επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό των πεζοναυτών Τζον Κέλι για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, το υπουργείο που επιβλέπει τη μετανάστευση και ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο 66χρονος Κέλι, ο οποίος αποστρατεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, είπε πέρυσι στο Κογκρέσο ότι η έλλειψη ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ, άποψη που απηχεί τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κέλι αναμένεται να έχει αγαστή συνεργασία με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, τον προτεινόμενο για γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της παράνομης μετανάστευσης. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε διαλέξει για το υπουργείο Αμυνας τον σκληροπυρηνικό στρατηγό Τζέιμς Μάτις, ο οποίος έχει πει «έχει πλάκα να πυροβολείς μερικούς» και για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας τον αντιστράτηγο Μάικλ Φλιν.

Μια άλλη «επιτυχημένη» επιλογή είναι αυτή του γενικού εισαγγελέα της Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ο Προύιτ καλείται να ηγηθεί μιας υπηρεσίας την οποία είχε μηνύσει στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει έναν σημαντικό κανονισμό του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε το όνομα του Aντριου Πάντερ, προέδρου της αλυσίδας φαστ φουντ CKE Restaurants Holdings και γενναιόδωρου χρηματοδότη της καμπάνιας του Τραμπ, για το υπουργείο Εργασίας. Για την ιστορία, οι εργαζόμενοι στα φαστ φουντ είχαν πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια στις διαδηλώσεις για την αύξηση του βασικού μισθού, αίτημα στο οποίο ο μελλοντικός υπουργός ήταν ριζικά αντίθετος.

Δεν ανακήρυξε χωρίς λόγο το «Τime» τον Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς. Η κυβέρνηση που ετοιμάζει θα μας μείνει αξέχαστη για πολλά χρόνια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες