Ποια ξυλεία απαγορεύεται για το τζάκι
Η
ποιότητα του ξύλου που καίμε στο τζάκι ή την ξυλόσομπα, πέρα από τη
συμβολή στη δημιουργία αιθαλομίχλης και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας
επηρεάζει και την εσωτερική ποιότητα του αέρα όπως επισημαίνουν οι
ειδικοί. Η εσωτερική ρύπανση όταν χρησιμοποιούμε ακατάλληλη ξυλεία στο
τζάκι μας είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του
καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι,. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η σύσταση
είναι σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι να αφήνουμε ένα
παράθυρο μισάνοιχτο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα.
- Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων (ειδικότερα με λαδομπογιές), κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
- Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως τα δαδιά.
- Αποφεύγουμε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
- Αν θερμαίνουμε το σπίτι μας με ξυλόσομπα δεν πρέπει να την έχουμε τοποθετημένη επάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα και κουρτίνες, αφού και μόνο η θερμότητά της μπορεί να οδηγήσει στην ανάφλεξή τους.
- Είναι προτιμότερο η σόμπα να βρίσκεται πάνω στο δάπεδο και αν αυτό είναι ξύλινο, πάνω σε μία άφλεκτη επιφάνεια, όπως π.χ. μάρμαρο, ώστε ακόμη και αν ξεφύγει ένα κάρβουνο ή μία καύτρα να μην υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.
- Σημαντική είναι επίσης η επιλογή της τοποθέτησης των σωλήνων αερισμού (μπουριά) ώστε να μη έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο τακτικός καθαρισμός τους, όπως και της καμινάδας, από πίσσα και αιθάλη (στάχτη). Τα υπολείμματα πίσσας και στάχτης μέσα στα μπουριά μπορεί να αναφλεγούν, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτι που οδηγεί σε πυράκτωση των σωλήνων (μπουριά). Η συγκέντρωση πίσσας και αιθάλης είναι συνάρτηση της καθαρότητας του ξύλου που επιλέγουμε να κάψουμε, κάτι που ισχύει και για νεότερου τύπου καύσιμη ύλη όπως τα pellet.energyin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου