Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016


Ποια ξυλεία απαγορεύεται για το τζάκι

Ποια ξυλεία απαγορεύεται για το τζάκι



Τι απαγορεύεται να καίμε στο τζάκι ή την ξυλόσομπα
  • Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων (ειδικότερα με λαδομπογιές), κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως τα δαδιά.
  • Αποφεύγουμε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
Χρήση της ξυλόσομπας με ασφάλεια
  • Αν θερμαίνουμε το σπίτι μας με ξυλόσομπα δεν πρέπει να την έχουμε τοποθετημένη επάνω σε χαλί ή κοντά σε έπιπλα και κουρτίνες, αφού και μόνο η θερμότητά της μπορεί να οδηγήσει στην ανάφλεξή τους.
  • Είναι προτιμότερο η σόμπα να βρίσκεται πάνω στο δάπεδο και αν αυτό είναι ξύλινο, πάνω σε μία άφλεκτη επιφάνεια, όπως π.χ. μάρμαρο, ώστε ακόμη και αν ξεφύγει ένα κάρβουνο ή μία καύτρα να μην υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς.
  • Σημαντική είναι επίσης η επιλογή της τοποθέτησης των σωλήνων αερισμού (μπουριά) ώστε να μη έρχονται σε επαφή με ξύλινες ή άλλες εύφλεκτες επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο τακτικός καθαρισμός τους, όπως και της καμινάδας, από πίσσα και αιθάλη (στάχτη). Τα υπολείμματα πίσσας και στάχτης μέσα στα μπουριά μπορεί να αναφλεγούν, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτι που οδηγεί σε πυράκτωση των σωλήνων (μπουριά). Η συγκέντρωση πίσσας και αιθάλης είναι συνάρτηση της καθαρότητας του ξύλου που επιλέγουμε να κάψουμε, κάτι που ισχύει και για νεότερου τύπου καύσιμη ύλη όπως τα pellet.energyin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες