Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα

nosokomeio krabatia
Την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, με συνέπεια να υπάρχει διπλάσιο ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στους προσβληθέντες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη διάλυση, όπως ανέφερε, των δημοσίων νοσοκομείων.
"Από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν πεθαίνουν ή κινδυνεύουν μόνο οι επώνυμοι (σ.σ. αναφερόμενος στον Θάνο Πλεύρη), αλλά και ανώνυμοι πολίτες.

Χάνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή, αφού τα νοσοκομεία κατάντησαν σουρωτήρι μικροβίων" είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Πάνω από 4.000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων τις 37.000. Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ ανέρχεται στο 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων. Στα νοσοκομεία της ΕΕ είναι στο 15%" ανέφερε ο κ.Γιαννάκος.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν, με δεδομένο ότι ο κ. Πλεύρης προσβλήθηκε από λοίμωξη σε ιδιωτική κλινική, υπάρχουν στοιχεία για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στον ιδιωτικό τομέα υγείας, απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα πρόσθεσε ότι υφίσταται δυσκολία συλλογής στοιχείων ακόμη και για τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του απορρήτου.
"Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία. Το ποσοστό διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανάλογα τις αντοχές τους. Λόγω του απορρήτου συγκεντρώνονται δύσκολα τα στοιχεία. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την ονομασία 'Προκρούστης' που δίδονται τα στοιχεία, από τον πρόεδρο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τον διοικητή κάθε νοσοκομείου" είπε.
Αύξηση λοιμώξεων λόγω έλλειψης προσωπικού, υγειονομικού υλικού και καθαριότητας.
Ως παράγοντες της αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ανέφερε την έλλειψη προσωπικού, την ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, εξοπλισμού και καθαριότητας, καθώς και τη μεγάλη αναμονή των ασθενών, μετά την εισαγωγή στην εφημερία έως ότου προγραμματιστεί το χειρουργείο τους ή να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος επισήμανε ότι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί 40 ασθενείς ανά βάρδια και στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ένας νοσηλευτής τέσσερις ασθενείς. Αυτό, όπως είπε, έχει ως συνέπεια να μην προλαβαίνει ο νοσηλευτής να απολυμάνει τα χέρια του, ενώ λόγω έλλειψης βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ασθενείς εισάγονται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και τα οποία έχουν αίματα και ούρα από τον προηγούμενο. Τόνισε ακόμη ότι για τον ίδιο λόγο δεν γίνεται απολύμανση στα κρεβάτια και στα μηχανήματα των ΜΕΘ και των χειρουργείων.
Πρόσθεσε ότι τα σεντόνια στα κρεβάτια νοσηλείας αλλάζουν μια φορά τη βδομάδα, ενώ οι κουβέρτες πλένονται μια φορά των χρόνο, ότι υπάρχει ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα, επιθέματα κατακλίσεων, υλικών καθαριότητας και απολύμανσης με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να μη μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Ανέφερε δε ότι τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες