Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Νέα, χαμηλότερα όρια για την αρτηριακή πίεση προτείνουν αμερικανοί γιατροί

Νέες οδηγίες για τα ανώτατα αποδεκτά όρια της συστολικής πίεσης δημοσίευσαν δύο ιατρικοί σύλλογοι των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP) και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP). Τα νέα όρια αφορούν κυρίως τον πληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα 60 έτη. Κύριος στόχος είναι να περιορίσουν την αύξηση της υπέρτασης και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλεί, ειδικά στους γηραιότερους.

Το όριο που είχε τεθεί παραδοσιακά για τη συστολική πίεση (δηλ. την πίεση που ονομάζουμε «μεγάλη») είναι τα 140 mm Hg και αν κάποιος το έχει ξεπεράσει οι γιατροί συστήνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα και, φυσικά, αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής. Η νέα πρόταση υποστηρίζει πως οι ιατροί πρέπει να χορηγούν θεραπεία σε άτομα 60 ετών και άνω, εάν η συστολική τους πίεση ξεπερνά σταθερά τα 150 mm Hg. Αυτό όμως ισχύει σε περίπτωση που το άτομο δεν πάσχει από άλλα νοσήματα ή δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που κάνουν την φαρμακευτική αγωγή αναγκαία. Αναλυτικά η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine ενώ μια περιεκτική της περίληψη θα δημοσιευτεί στο τεύχος Μαρτίου/Απριλίου 2017 της επιθεώρησης Annals of Family Medicine.
Οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες του 2013 αναφέρουν πως αν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 160 mm Hg πρέπει να μειωθεί με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, στο επίπεδο μεταξύ 140 και 150 mm Hg (όχι κάτω από 140 mm Hg).
Επειδή τα όρια της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών, καλό είναι να αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση για τα νέα προτεινόμενα όρια και φυσικά να συμβουλευόμαστε πάντα ειδικό καθώς κάθε περίπτωση ασθενή είναι μοναδική. Ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων που είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους και του τρόπου διαβίωσης τους.therapies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες