Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

τσάι

Το τσάι που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου – Νέα ευρήματα

Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά τσάι μπορεί να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον τύπου ΙΙ διαβήτη, αναφέρουν επιστήμονες από την Ταϋλάνδη. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να αμβλύνει τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται όταν κάποιος καταναλώσει κάτι γλυκό.

Μάλιστα το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον πλανήτη φαίνεται ότι μετριάζει σημαντικά την ποσότητα της γλυκόζης (σακχάρου) που παράγεται όταν κάποιος πίνει ένα ρόφημα γεμάτο ζάχαρη.
Το τσάι είναι πλούσιο σε ένα είδος αντιοξεδωτικών συστατικών που λέγονται πολυφαινόλες και όπως φαίνεται εμποδίζουν την απορρόφηση του σακχάρου από τον οργανισμό.
Ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη σημασία τόσο για την πρόληψη του διαβήτη όσο και για την αντιμετώπισή του, ώστε να προστατευθεί ο ασθενής από τις επιπλοκές του.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, συμμετείχαν 24 εθελοντές, ηλικίας 20-60 ετών, οι μισοί από τους οποίους είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αίματος και οι υπόλοιποι είχαν διαγνωστεί με προδιαβήτη.
Οι ερευνητές τους ζήτησαν να αποφύγουν τη φυσική δραστηριότητα για ένα 24ωρο και να καταναλώσουν μέτριες ποσότητες φαγητού, και το επόμενο πρωί πήραν δείγμα αίματος για να μετρήσουν τη γλυκόζη νηστείας (το σάκχαρο όταν κάποιος είναι νηστικός). Στη συνέχεια τους έδωσαν να πιουν ένα ρόφημα με ζάχαρη και ταυτόχρονα ένα άλλο ρόφημα που περιείχε υψηλή ή χαμηλή δόση πολυφαινολών μαύρου τσαγιού ή μια εικονική ουσία.
Οι αιμοληψίες επαναλήφθηκαν 30, 60, 90 και 120 λεπτά μετά την κατανάλωση των ροφημάτων αυτών.
Το όλο πείραμα επαναλήφθηκε τρεις φορές, με μία εβδομάδα κενό από το ένα πείραμα στο άλλο, ώστε να μπορούν οι ερευνητές να είναι πιο ακριβείς στις μετρήσεις τους.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν όταν οι εθελοντές ήπιαν το ρόφημα με τη ζάχαρη και μαζί το ρόφημα με την εικονική ουσία.
Αντίθετα, όταν οι εθελοντές έπιναν το σακχαρούχο ρόφημα μαζί με πολυφαινόλες τσαγιού, το σάκχαρό τους ανέβαινε πολύ λιγότερο. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι το όφελος αυτό ήταν το ίδιο και με τις δύο δόσεις των πολυφαινολών.
Τα νέα ευρήματα είναι συνέχεια πολλών προγενέστερων, που καταδεικνύουν τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, μία άλλη έρευνα έδειξε πως όσοι πίνουν καθημερινά τσάι μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα να εκδηλώσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους όταν γεράσουν.mononews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες