Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Βολές, νεύρα και στασιμότητα...

Με έκδηλο εκνευρισμό αντιμετωπίζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τις βολές των τριών πρώην υπουργών της Ώρας Αποφάσεων κατά του κόμματος και...
τις συνεχείς «οχλήσεις» για διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και τη δημιουργία ενός νέου.

Την ίδια ώρα ανοιχτές παραμένουν οι βασικές εκκρεμότητες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, αφού στην προχθεσινή, παρασκηνιακή, συνάντηση κορυφής δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση στα κρίσιμα ζητήματα. Το βασικότερο όλων είναι ο τρόπος εκλογής των συνέδρων, με το ΠΑΣΟΚ να προωθεί το 50% από τη βάση και 50% από τα κόμματα, ενώ κυρίως η ΔΗΜΑΡ και η Κίνηση Πολιτών επιχειρούν να προωθήσουν μια διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων που δεν θα δίνει την αίσθηση ότι γίνεται ένα συνέδριο γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα ακόμη ζήτημα προβληματισμού αφορά το ποια και πόσα όργανα θα αναδείξει το συνέδριο, ενώ αιφνιδίως μπήκε και ζήτημα δημιουργίας ενός νέου εμβλήματος από ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις. ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ φαίνεται να προβληματίζονται στη λογική ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια πολιτική συνεργασία αυτόνομων κομμάτων και όχι ένα ενιαίο κόμμα, ενώ υπάρχει περίπτωση να προκληθεί σύγχυση, όπως συνέβη με την Ελιά.

Στη συνάντηση μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Φ. Σαχινίδης εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ και ο Π. Ιωακειμίδης από την Κίνηση. Τελικά η απόφαση ήταν να συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τις Κεντρικές Επιτροπές των Κομμάτων.

Ενόχλησε
Επιστρέφοντας στην εσωκομματική επικαιρότητα σχετικά με τις διεργασίες γύρω από την Κεντροαριστερά, αυτό που ενόχλησε κυρίως ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Γιάννης Ραγκούσης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρνείται την ιδέα ενός νέου κόμματος διότι «δεν θέλει να θέσει τον εαυτό της και τα πεπραγμένα της στην κρίση των προοδευτικών πολιτών».

Ο πρώην υπουργός, που υπήρξε και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ακόμη ότι «στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προγραμματίζουν διά βοής την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά». Η αποστροφή του αυτή τάραξε τα νερά και προκάλεσε έκδηλη οργή, κυρίως επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε αποφασίσει σιωπηρά να βγάλει από το κάδρο το θέμα της εκλογής επικεφαλής του συνδυασμού, προκειμένου να μην πέσει σε εσωστρεφή τριβή ο χώρος με την εκλογή αρχηγού και προκειμένου να δοθεί μια δυνατότητα στη Φώφη Γεννηματά να είναι υποψήφια σε μια ακόμη εκλογή.

Η ανακίνηση του θέματος της εκλογής ηγεσίας αναζωπύρωσε συζητήσεις και κυρίως έδειξε ότι, αν δεν αποσυρθεί με μια οριστική απόφαση των επιμέρους κινήσεων και κομμάτων, το θέμα θα επανέλθει στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας και στο συνέδριο της ΔΗΣΥ που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

Πάντως στην προχθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν συζήτησαν το θέμα του επικεφαλής, δεδομένου ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος εκτός της Γεννηματά και δεν έχει προκύψει κάποια μεταβολή στο θέμα της διεύρυνσης, αφού στην προηγούμενη φάση το θέμα είχε θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης ως προαπαιτούμενο.

Μάλιστα ο ίδιος είχε αυτοπροταθεί ως υποψήφιος δημιουργώντας το απαραίτητο κλίμα για μια εκλογή, που τώρα πια δεν ισχύει. Η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί το δικαίωμα της Γεννηματά να είναι επικεφαλής στις επόμενες εκλογές, αν και μια σχετική συζήτηση – έστω και οριακή – έχει αρχίσει στο ΠΑΣΟΚ.

Στις βολές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αντέδρασε κανείς επίσημα και άφησαν τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών Γιάννη Τούντα να απαντήσει μέσα από το Facebook και μάλιστα αιχμηρά:
«Θα περίμενε κανείς από την Ώρα... Αλήθειας να λέει τουλάχιστον αλήθειες. Η δήλωση του Γ. Ραγκούση στο ΑΠΕ ότι η Φ. Γεννηματά δεν θέλει εκλογή από τη βάση από πού προκύπτει; Από την περσινή της συμφωνία με τον Στ. Θεοδωράκη ή από την πρόσφατη δημόσια απάντησή της στο Ποτάμι; Όποιος θέλει να αντιπολιτευθεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ας το κάνει τουλάχιστον επί πραγματικών και όχι φανταστικών θέσεων, γιατί πεδίο σοβαρής κριτικής ασφαλώς και υπάρχει, όπως υπάρχει σε κάθε πολιτικό φορέα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασιστεί κεντρικά να μην μπαίνει σε κανένα ζήτημα αντιπαράθεσης με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρά την ενόχληση που προκαλούν, αφού, όπως λένε, καθημερινά κάνουν λόγο για διάλυση του κόμματος που τους ανέδειξε σε μεγαλοστελέχη, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τον δικό τους ρόλο.

Ο Ραγκούσης πάντως στην ίδια συνέντευξη επιχείρησε να αφήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «η Ώρα Αποφάσεων δεν κλείνει καμία πόρτα και δεν στέλνει ανόητα τελεσίγραφα». Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο πολιτικός σχηματισμός που έφτιαξαν με Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη από την πρώτη στιγμή εξέπεμψε μηνύματα συμπόρευσης προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

«Νεφελώδες»
Από την πλευρά του Ποταμιού πάντως γίνεται μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί ζεστή η προοπτική συνεργασίας τους με την Ώρα Αποφάσεων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που διακηρύττει συνεχώς την απόφαση του κόμματος να κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές, επιθυμεί να δείξει ότι, σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, υπάρχει έδαφος συνεργασίας με άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την περασμένη Δευτέρα, σε ερώτηση για τις συζητήσεις που γίνονται με τους τρεις πρώην υπουργούς, είπε κάτι αρκούντως νεφελώδες: «Ήρθαν στη γιορτή του Ποταμιού, είναι πολιτικοί μας σύμμαχοι και ελπίζω ότι θα είναι μαζί μας στον αγώνα που θα δώσουμε. Το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί, αλλά μπορεί να υπάρξουν μορφές συνεργασίας που μπορεί να περιλαμβάνουν και τους τρεις και αυτό είναι κάτι το οποίο συζητάμε και μαζί τους»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες