Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οι 140 εκατ. δολαρίων offshore περιπέτειες του Γιλντιρίμ...


Αποκαλύψεις πολλών εκατομμυρίων έρχονται από τα περίφημα, πλέον, Malta Files, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να...
βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πραγματικής θύελλας. Οι ιστοσελίδες mediapart.fr και theblacksea.eu παρουσιάζουν «καυτό» ρεπορτάζ για offshore δραστηριότητες που αγγίζουν τα 140 εκατ. δολάρια.

Αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκε στα theblacksea.eu και mediapart.fr :

Το 2009 ο τότε υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ήταν καλεσμένος μαζί με κορυφαίους εφοπλιστές της χώρας του σε μια τελετή του Συνδέσμου Εφοπλιστών των Μπαρμπέιντος στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το γεύμα ο τωρινός πρωθυπουργός της Τουρκίας μίλησε για ένα σοβαρό θέμα και ανακοίνωσε ότι «Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες πλοίων, γιοτ και άλλων σκαφών που έχουν ξένη σημαία θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «δώσαμε τρεις μήνες για να αλλάξουν σημαία δωρεάν. Τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία. Εάν επιμείνουν να μην αλλάξουν σημαία, θα θεωρήσουμε ότι δεν έχουν καλές προθέσεις».

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας ισχυρός εθνικός στόλος και να πληρώνει φόρους στο τουρκικό κράτος.

Λίγα μέτρα πιο πέρα από τον Γιλντιρίμ καθόταν ο 30χρονος γιος του Ερκάμ. Ο Ερκάμ αισθάνθηκε ντροπή από τα όσα είπε ο πατέρας του, καθώς τότε ήταν ιδιοκτήτης τουλάχιστον ενός πλοίου, μέσω της offshore της οικογένειας, το οποίο είχε σημαία από τις Ολλανδικές Αντίλλες. Τα επόμενα χρόνια ο στόλος της οικογένειας με σημαία ξένης χώρας θα μεγαλώσει αρκετά, κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του Μπιναλί Γιλντιρίμ το 2009 ήταν απλά υποκριτικός.

Μπίζνες εκτός συνόρων

Έρευνα για την οικογενειακή επιχείρηση του Γιντιρίμ, που είναι μέρος των Malta Files, τα οποία μελέτησε το ερευνητικό δίκτυο Εuropean Investigative Collaborations, αποκαλύπτει ότι η οικογένεια έχει περιουσιακά στοιχεία αρκετά παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν έντεκα πλοία με ξένη σημαία, κρυμμένα σε ένα δίκτυο μυστικών εταιρειών σε Μάλτα, Ολλανδία και στις Ολλανδικές Αντίλλες (κυρίως στο Κουρασάο), ενώ υπάρχουν υποψίες πως υπάρχουν κι άλλα στα νησιά Μάρσαλ και τον Παναμά. Τουλάχιστον τέσσερα από τα πλοία χρηματοδοτούνται με δάνεια ελβετικών και τουρκικών τραπεζών, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης και το τουρκικό κράτος.

Αν και μερικές από τις δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους παραμένουν αδιαφανείς, το Black Sea ανακάλυψε ότι ο γιος, η κόρη, ο θείος και τα ανίψια του Γιλντιρίμ έχουν αγοράσει τέσσερα οικήματα στην Ολλανδία, τα οποία αξίζουν 2,5 εκατ. δολάρια. Όλα πληρώθηκαν μετρητά.

Η έρευνα, ακόμη, ανακάλυψε πως η οικογένεια Γιλντιρίμ χρησιμοποίησε μια από αυτές τις ολλανδικές εταιρείες για να δωρίσει ανωνύμως 600.000 ευρώ στον δήμο του Πεντίκ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη για την ανίδρυση ενός νέου τζαμιού.

Η έρευνα περιγράφει πώς η offshore εφοπλιστική επιχείρηση της οικογένειας έχει μεγαλώσει παράλληλα με την καριέρα του Γιλντιρίμ, ο οποίος έγινε ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στην Τουρκία.

(AP Photo/Burhan Ozbilici, Pool)

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Χρήστου Καλλιμάνη, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες