Κυριακή 21 Μαΐου 2017


Βιετνάμ 1970: Η νύχτα που μια ολόκληρη Αμερικανική βάση επιτέθηκε εναντίον ενός ελεύθερου σκοπευτή των Βιετκόνγκ

Ένας κολασμένος καταιγισμός πυρός που φώτισε τον ουρανό με σφαίρες κάθε διαμετρήματος από τανκ, πολυβόλα και αντιαεροπορικά. Με το φως της ημέρας, Αμερικανικές περίπολοι ανέβηκαν στο βουνό για να δούνε αν όλο αυτό είχε αποτέλεσμα…
 
Ένας κολασμένος καταιγισμός πυρός που φώτισε τον ουρανό με σφαίρες κάθε διαμετρήματος από τανκ, πολυβόλα και αντιαεροπορικά. Με το φως της ημέρας, Αμερικανικές περίπολοι ανέβηκαν στο βουνό για να δούνε αν όλο αυτό είχε αποτέλεσμα…
Τον Απρίλιο του 1970, ο 22χρονος James Speed ​​Hensinger, που υπηρετούσε στην 173η Αεροπορική Ταξιαρχία του Στρατού των Η.Π.Α., μετατέθηκε σε μια βάση στο Phu Tai, δυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Qui Nhon στο Βιετνάμ.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων του διανυκτερεύσεων στη βάση, ένας ελεύθερος σκοπευτής των Βιετκόνγκ είχε καταφέρει να βρεί μια θέση ανάμεσα στους βράχους σε ένα βουνό με θέα στη βάση και κάθε βράδυ στόχευε με το AK-47 του, τους Αμερικανούς τρυπώντας με τις σφαίρες του τις μεταλλικές στέγες των σκηνών των Αμερικανών, καταφέρνοντας να σκοτώσει ένα στρατιώτη και να προκαλέσει αναστάτωση σε όλους τους υπολοίπους.
Οι στρατιώτες ενημερώθηκαν κάποια στιγμή από τους ανωτέρους τους ότι προετοιμαζόταν μια «συντριπτική απάντηση» για την επόμενη φορά που ο ελεύθερος σκοπευτής θα αποφάσιζε να χτυπήσει.
Ο Hensinger, κατάλαβε ότι είχε μια ευκαιρία μπροστά του, καθώς είχε μαζί του στο στρατόπεδο την κάμερα Nikon του, με φακό 50mm f / 1,4 και φιλμ Ektachrome. Την ημέρα της «συντριπτικής απάντησης» ζήτησε σκοπιά στο φυλάκιο με την ευρύτερη θέα του βουνού και της βάσης.

Όταν οι πρώτες βολές έπεσαν, στήριξε την κάμερά του σε ένα σάκο άμμου και έστρεψε τον φακό προς τη δράση. Κατάφερε να καταγράψει εικόνες παρατεταμένης έκθεσης  15 έως 60 δευτερολέπτων, καθώς ο κολασμένος καταιγισμός πυρών ήταν σε εξέλιξη.
Αφού η βραχώδης πλαγιά του λόφου φωτίστηκε με φωτοβολίδες,  ένα τανκ M42 "Duster" σάρωνε το βουνό με δίδυμα  αντιαεροπορικά πυροβόλα 40mm, ενώ οι στρατιώτες σε φυλάκια πυροβολούσαν με ένα 50αρι πολυβόλο Μ42 και πολυβόλα M60.
Στις παρακάτω εικόνες είναι ορατό μόνο το 1/5 της ταυτόχρονης δύναμης πυρός εναντίον του ελεύθερου σκοπευτή των Βιετκονγκ.

Το τανκ M42 πυροβολεί  προς στην υποτιθέμενη θέση του ελεύθερου σκοπευτή, με τα αντιαεροπορικά κανόνια των 40 χιλιοστών



Οι χειροκίνητες εκτοξεύσεις φωτοβολίδων φωτίζουν τους λόφους καθώς οι στρατιώτες πυροβολούν με πολυβόλα M60 με τα κόκκινα τροχιοδεικτικά βλήματα. Ένας γύρος μπορεί να φανεί καθώς εξοστρακίζεται στην κορυφή του βουνού



Οι φωτοβολίδες συνεχίζουν να καίγονται καθώς οι στρατιώτες συνεχίζουν τον καταιγισμό πυρών με τα M60




Τα πυρά του M42 σαρώνουν την πλαγιά του λόφου



Τα πολυβόλα M60 βάλλουν εναντίον του ελεύθερου σκοπευτή



Το M42 ανοίγει και πάλι πυρ μαζί με τα  M60




Την επόμενη μέρα το πρωί, περιπολίες ανέβηκαν στο βουνό, ψάχνοντας ανάμεσα στους τεράστιους ογκόλιθους για να εντοπίσουν το βραδινό στόχο τους. Βρέθηκαν μερικές κηλίδες αίματος, αλλά ο σκοπευτής είχε εξαφανιστεί.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Hensinger απέστειλε δέκα ρολά φιλμ στο σπίτι, αλλά ζήτησε από τους γονείς του να μην τα εμφανίσουν χωρίς την παρουσία του καθώς τους είχε πει ψέματα για την κατάστασή του στο Βιετνάμ και δεν ήθελε να ανησυχούν για την ασφάλειά του.
Ο Hensinger ζει τώρα στο Ντένβερ του Κολοράντο και εξακολουθεί να απολαμβάνει να τραβάει φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες