Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Στη Βουλή δικογραφία για τον Βορίδη...

Ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης
Στη Βουλή διαβιβάστηκε μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σχετικά με τη σκανδαλώδη υπόθεση των...
παραπεμπτικών της διαγνωστικής αρθροσκόπησης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με σειρά δημοσιευμάτων τον περασμένο Οκτώβριο («Η Ν.Δ., ο Σαλμάς και το... σκανδαλάκι», 1.10.2016, «Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας», 4.10.2016, «Τώρα «μιλούν» τα έγγραφα», 5.10.2016), με αποτέλεσμα το θέμα να διερευνηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία πριν από λίγες μέρες έστειλε τον φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να διαβιβαστεί στη Βουλή με στόχο την αναζήτηση ευθυνών των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία την περίοδο 2007-2014 θα ζητήσει η συγκεκριμένη δικογραφία να ενσωματωθεί στο σύνολο των ζητημάτων που διερευνώνται.

Βάσει των εγγράφων που είχαμε δημοσιεύσει, προκύπτει πως ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε κατά χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών, στην οποία εμπλέκονται, εκτός του Μ. Σαλμά, διά των υπογραφών τους ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος καθώς και η προηγούμενη Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ο τότε πρόεδρός του, καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ.

Η απόφαση-κλειδί

Συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου 2014, έναν μήνα πριν από την κυβερνητική αλλαγή, ο Μάκης Βορίδης υπέγραψε απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία αποδέχεται απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ που άνοιγε τον δρόμο ώστε να αποζημιώνεται ως κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ η διαγνωστική αρθροσκόπηση, μια μέθοδος ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο.

Μετά την απόφαση Βορίδη, μέσα σε έναν χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) 550 ασθενείς πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με τον ίδιο ΑΦΜ για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη, της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου, η οποία στην Ελλάδα υπερκοστολογούνταν κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ για κάθε πράξη, ενώ στην Αμερική κοστίζει 400 δολάρια). Ο γιατρός δεν ήταν άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό και χειρουργό Μάριο Σαλμά.

Οπως προέκυψε, ο αθλητίατρος Σαλμάς υπέγραφε κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε παραπεμπτικά τη μέρα για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις και έστελνε τους ασθενείς να τις κάνουν στο διαγνωστικό κέντρο του γαμπρού του, το οποίο κατά... διαβολική σύμπτωση συστεγάζεται με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του πρώτου. Και όλα αυτά παρά τις έγγραφες αντιρρήσεις της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες