Κυριακή 21 Μαΐου 2017


Στήνουν ηλεκτρονικό «μάτι» σε ακίνητα και μετοχολόγια


Ηλεκτρονικό «μάτι» στην ακίνητη περιουσία και στο μετοχολόγιο των φορολογούμενων αλλά και στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί κάθε επιχείρηση επιχειρεί να αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου και περιπτώσεις φοροδιαφυγής.


Μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η ενεργοποίηση του οποίου πήρε νέα αναβολή για τον Μάρτιο του 2019, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΑΧΕ (έως 30.6.2018) ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του χαρτοφυλακίου μετοχών των φορολογουμένων, με το Κτηματολόγιο (έως το Μάρτιο του 2019) για τον εντοπισμό κάθε ακινήτου και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (έως 30.12.2017) όπου δηλώνεται ο αριθμός των απασχολούμενων ανά επιχείρηση. Στα σκαριά έχουν μπει ήδη νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ η ΑΑΔΕ φαίνεται να ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος των προσπαθειών για την είσπραξη των σούπερ φόρων που έχουν επιβληθεί με επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους. Εκτός από τις αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα έρθουν σύντομα και ηλεκτρονικές άρσεις και περιορισμοί κατασχέσεων.
Έως τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και έως το τέλος του έτους θα μπορεί να γίνεται μέσω του Κτηματολογίου εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.
Η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ θα γίνει μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Νωρίτερα, έως τον Δεκέμβριο του 2017 η Φορολογική Διοίκηση θα βρίσκεται σε απευθείας διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τον Φεβρουάριο του 2018, έρχεται ο «αφερέγγυος φορολογούμενος». Σχεδιάζεται προσαρμογή των συστημάτων TAXIS και ELENXIS ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας για περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών είσπραξης.
Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή σχεδίου προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών των φορολογούμενων μεταξύ των οποίων και η καταβολή του φόρου εισοδήματος με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας (έως 31 Ιουλίου 2017).fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες