Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Οι τρεις γρίφοι της Φώφης Γεννηματά: Γ. Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος και Θ. Θεοχαρόπουλος

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η αρμόδια επιτροπή για τα ψηφοδέλτια στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά ωστόσο το μεγάλο θέμα είναι πως και με τι τρόπο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα καταφέρει να τα χωρέσει όλα μαζί και να διαχειριστεί τις επιλογές και επιθυμίες των προσώπων εκείνων που για τον έναν ή τον άλλον τρόπο παραμένει ανοικτό το που θα είναι υποψήφιοι.
Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής
Τρείς γρίφοι που καλείται να λύση η Φώφη Γεννηματά έτσι ώστε να μην ανοίξουν πληγές αλλά αντίθετα να ενωθούν και να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Πρόκειται για τρεις υποψηφιότητες που η κάθε μία ξεχωριστά έχει τη δική της ιστορία: Γιώργος Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι συζητήσεις έχουν αρχίσει, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με κανέναν από τους τρείς δεν έχει κάνει από τώρα καμία συζήτηση επί του θέματος. Πόσο μάλλον όταν οι εκλογές υπό τις παρούσες συνθήκες αργούνε και όταν τέτοιου είδους θέματα επειδή προκαλούν «ηλεκτρισμό» ένας λογικός άνθρωπος δεν τα ανοίγει από τόσο νωρίς.
Ας τα δούμε όμως από την αρχή και αναλυτικά μία, μία τις περιπτώσεις.
Χωρίς σταυρό προτίμησης ο Γ. Παπανδρέου
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου λογικά θα συζητήθηκε από την αρχή με την κ. Φώφη Γεννηματά στο ραντεβού της επανασύνδεσης του ΚΙΔΗΣΟ με τη ΔΗΣΥ. Στελέχη και των δύο πλευρών δεν απέκλειαν μια τέτοια συζήτηση μεταξύ των δύο ώστε να ολοκληρωθεί η «συμφωνία». Άλλοι πάλι έλεγαν ότι αποκλείουν να έχει γίνει από τώρα τέτοιου είδους συζήτηση ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Γ. Παπανδρέου.
Αν είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική συμπαράταξη, ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, τότε ή θα είναι στο νομό Αχαϊας, ή σε κάποιο άλλον νομό, που η ΔΗΣΥ διαθέτει έδρα, είτε με βάσει τα νέα δεδομένα ότι θα αποκτήσει σε περιοχές που σήμερα δεν έχει. Ο κ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης στις εκλογές, αρκεί ο συνδυασμός στον οποίο μετέχει να εκλέξει έδρα. Στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου θελήσει να είναι υποψήφιος στο Ν. Αχαϊας, τότε αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα με το νυν βουλευτή, Θεόδωρο Παπαθεωδώρου που είναι και το πρόσωπο που συνέβαλε στο να έρθουν πιο κοντά ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσουν την δημοκρατική συμπαράταξη.
Υπάρχει και μία άλλη πιθανότητα. Ο κ. Παπανδρέου να θέλει να είναι σε άλλη εκλογική περιφέρεια υποψήφιος και ακούγεται μάλιστα πως αυτή μπορεί και να είναι ο Νομός Ευβοίας. Στην Εύβοια η ΔΗΣΥ δεν διαθέτει έδρα, αλλά στις επικείμενες εκλογές οι αναλυτές λένε ότι θα βγάλει. Γι αυτό και ακούγεται για το συγκεκριμένο νομό πιθανή υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα αποκλείεται ο ίδιος να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Ο γρίφος Βαγγέλης Βενιζέλος
Πιο μεγάλο θέμα φαίνεται να υπάρχει με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, και τα όσα σενάρια ακούγονται και γράφονται τελευταία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως όπως ο ίδιος λέει δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΗΣΥ για το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος στις εκλογές αντίθετα από τον Γ. Παπανδρέου χρειάζεται τον σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί.
Η περίπτωση του κ. Βενιζέλου φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη αφού ο ίδιος έχει εκφράσει μια σειρά προβληματισμούς για το αν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Πολιτικοί του φίλοι διατυπώνουν τις ενστάσεις που συζητά μαζί τους ο κ. Βενιζέλος για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου, ενώ ο ίδιος φαίνεται ότι τις ίδιες αμφιβολίες, ενστάσεις και διαφωνίες τις έχει διατυπώσει και στην ίδια, όταν βρέθηκαν πριν ενάμιση μήνα στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν.
Ορισμένοι τις ενστάσεις του κ. Βενιζέλου τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν και λένε ότι ο ίδιος αντιδρά κατ΄’ αυτόν τον τρόπο γιατί θα είναι δύσκολο να εκλεγεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης που είναι τώρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου λογικά θα ήθελε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Κάτι τέτοιο ο ίδιος το απορρίπτει κατηγορηματικά και με απόλυτο τρόπο πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι αντίθετος και με μεγάλο προβληματισμό για το πολιτικό σύστημα αλλά και για την χώρα την ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προτιμούσε τη πολιτική του βολή με μια θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως η συζήτηση παραμένει ανενεργή μέχρι σήμερα, όπως διατείνονται όλες οι πλευρές.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος
Η περίπτωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου έχει και αυτή τις δικές της ιδιαιτερότητες. Καταρχάς, ο ίδιος τρέχει σε όλη την Ελλάδα σε ομιλίες και εκδηλώσεις και εξ αντικειμένου δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί μόνο με την Βέροια, όπου ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος. Άρα το ψηφοδέλτιο επικρατείας στο οποίο είναι σήμερα επικεφαλής ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι εκ νέου μια λύση, φαίνεται όμως πως τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανανεωθεί. Άρα ο κ. Θεοχαρόπουλος και λόγο της αυξημένης αναγνωρισιμότητας που διαθέτει δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος σε κάποια από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε όλα αυτά, λάβετε υπόψη σας, τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που ενοποιηθεί όλη η κεντροαριστερά και με το κομμάτι του Ποταμιού και της «Ώρας αποφάσεων» οι διάφοροι υποψήφιοι πως θα κατανεμηθούν.
Το βέβαιο είναι πως όλα αυτά δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί ωστόσο υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των εμπλεκομένων στελεχών παρόμοιες σκέψεις , προβληματισμοί και κινήσεις που θα εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή..thecaller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες