Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Χένρικ Ίψεν: Η μεγάλη αμαρτία, η ασυγχώρητη,είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη


`Ενας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς που έγραψε το Κουκλόσπιτο- με ηρωίδα την πρώτη χειραφετημένη γυναίκα που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή. Ο Χένρικ Ίψεν έφυγε από τη ζωή στις 23/5/1906.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
 
`Ενας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς που έγραψε το Κουκλόσπιτο- με ηρωίδα την πρώτη χειραφετημένη γυναίκα που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή. Ο Χένρικ Ίψεν έφυγε από τη ζωή στις 23/5/1906.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ο Νορβηγός, Χένρικ Ίψεν. Ήταν το δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας που έμενε στο λιμάνι Skien. Αφού πτωχεύει η πατρική επιχείρηση, μετακινείται η οικογένειά του στο γειτονικό Vernstpop, όπου περνά δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.
Τα έργα του πολλά και σπουδαία...Ανάμεσά τους:  Κωμωδία του ΈρωταΠέερ Γκυντ,  Βρικόλακες, Εχθρός του λαού, Αυτοκράτορας και Γαλιλαίος, Ρόμερσχολμ,  Κυρά της Θάλασσας, Αγριόπαπια και Έντα Γκάμπλερ. Μπορεί να διαδραματίζονταν στη Νορβηγία, τα έργα του όμως, γράφτηκαν στα δανικά και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά κυρίως των Σκανδιναβών. Το έργο του που ίσως, έφερε την ανατροπή για την πουριτανική κοινωνία της τότε εποχής, ήταν "Το κουκλόσπιτο".
Αναφέρεται στην ιστορία μιας γυναίκας, ήρεμης, υπομονετικής που ξαφνικά συνέρχεται από τη "μέθη" στην οποία βρισκόταν τόσα χρόνια και βλέπει την πραγματική οικογενειακή της κατάσταση. Εκείνο το  «ζωτικό ψεύδος», πάνω στο οποίο είχε δημιουργήσει και βασίσει ολόκληρη  τη ζωή της. Ο γάμος της δεν ήταν παρά μία αποτυχία. Παντρεύτηκε και έκανε παιδιά με έναν «άγνωστο»  άνθρωπο για εκείνη. Κάποιον που δεν δίσταζε να τη μεταχειρίζεται σαν να ήταν κτήμα του. Εκείνος της επέβαλε ό,τι ήθελε χωρίς να την υπολογίζει σε τίποτα. Μια μέρα λοιπόν, "ξυπνά" κι αποφασίζει ότι όλο αυτό που συνέβαινε θα έπρεπε να σταματήσει. Παραιτείται, από την παλιά της ζωή και από ό,τι της θύμιζε το "κουκλόσπιτό" της... Είχε τόση ανάγκη να βγει έξω, στον πραγματικό κόσμο, να κάνει τα δικά της βήματα. Τί και αν ο κόσμος έξω είναι διαφορετικός, πρωτόγνωρος και σκληρός... Είναι σίγουρα καλύτερος από αυτό που ζούσε κλεισμένη σε εκείνο το σπίτι γιατί τώρα πια έχει "ελπίδα" για ένα καλύτερο αύριο...  Σε κάποια επιστολή του, ο Ίψεν σημειώνειγια το βιβλίο του: "Η στιγμή που αφήνει το σπίτι της είναι η στιγμή που αρχίζει η ζωή της… Σ’ αυτό το έργο υπάρχει ένα μεγάλο, ενήλικο παιδί, η Νόρα, που πρέπει να βγει έξω στη ζωή να ανακαλύψει τον εαυτό της."
Ακολουθούν κάποια από τα σοφά λόγια του Ίψεν..
Η μεγάλη αμαρτία, η ασυγχώρητη,είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη
Ο δυνατότερος άνθρωπος που υπάρχει στη γη είναι εκείνος που καταφέρνει να ζει περισσότερο μόνος.
Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος
Το να αποζητάς την ευτυχία σ’ αυτήν τη ζωή, είναι η πραγματική έννοια της ανταρσίας.
Το μεγάλο μυστικό της εξουσίας είναι να μη θέλεις ποτέ να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς να πετύχεις.
Ποτέ δεν πρέπει να φοράς το καλό σου παντελόνι όταν πηγαίνεις να πολεμήσεις για την ελευθερία και την αλήθεια.
Μια ανθρώπινη κοινότητα είναι σαν ένα καράβι: Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν το τιμόνι.klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες