Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ελεύθερα θα απολύονται και θα στιγματίζονται οι εκπαιδευτικοί...

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη ΚουρουτόΜεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων οι πρόσφατες ρυθμίσεις που...
συμφωνήθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στην τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τους όρους απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι οι τελικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία των αντίστοιχων διατάξεων που ψηφίστηκαν πέρσι και επισημαίνει ότι «αυτό είναι μια επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου που έχει αποτέλεσμα να διασφαλιστεί η εργασιακή προστασία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας, οι ρυθμίσεις προβλέπουν:

«Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή η οποία αποτελείται από έναν πρωτοδίκη ως πρόεδρο και δύο πρωτοδίκες ως μέλη. Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρίστανται ως παρατηρητές ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ και ένας εκπρόσωπος της εργοδοτικής οργάνωσης. Η ανεξάρτητη επιτροπή εξετάζει αν η σύμβαση εργασίας εκπαιδευτικού που εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση καταγγέλθηκε νομίμως και αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη και αποφαίνεται σχετικά.
Αγανάκτηση

»Η αρμοδιότητα της επιτροπής έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Η καταγγελία σύμβασης εργασίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη έκθεση που συντάσσεται την πρώτη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τη δεύτερη χρονιά από τον διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου και τον οικείο σχολικό σύμβουλο.

»Η επιτροπή αποφαίνεται εντός εξήντα ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και υποβάλλει στον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης σχετική πρόταση, η οποία έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει σχετική απόφαση εντός τριών ημερών».

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) σημειώνει την αγανάκτηση του κλάδου για την «πανηγυρική» ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αποκρύπτει την αλήθεια και δεν αναφέρεται στην πιο κρίσιμη αλλαγή που περιέχει η νέα διάταξη και που αλλοιώνει πλήρως τον νόμο 4415/2016 (νόμος Φίλη).

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για κατεδάφιση του νόμου Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάστασή του από μια «εγκληματική διάταξη που καταδικάζει τον κλάδο, εισάγοντας μαζικές, επί της ουσίας, ελεύθερες και τιμωρητικές απολύσεις και μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε οίκους εμπορίου».

Μάλιστα, εδώ και μέρες η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει ότι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε επαφές τους με την τρόικα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους, επέβαλαν την κατεδάφιση του νόμου Φίλη.


Επιστολή Κουρουτού

Κινητοποίσεις της ΟΙΕΛΕ 
Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός θυμίζει ότι «βασική δέσμευση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, κόντρα σε ένα συντεταγμένο μπλοκ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων, των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ που τους στηρίζουν, ψηφίστηκε με την ευρεία συναίνεση της Βουλής (εκτός Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής) ο νόμος 4415/2016 που αποκαθιστούσε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τερμάτιζε το όνειδος των αναιτιολόγητων απολύσεων και έβαζε φραγή σε φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού με κορυφαίο την έκδοση παράνομων τίτλων».

Ωστόσο, πριν αρχίσει καλά καλά να εφαρμόζεται ο νόμος αυτός, τις τελευταίες ημέρες με μια νέα διάταξη ο Κώστας Γαβρόγλου αντικαθιστά τις ρυθμίσεις του ν. 4415/2016. Αν αυτές οι αλλαγές τελικά ισχύσουν, χωρίς υπερβολή πρόκειται για την πλέον δυσμενή ρύθμιση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μετά τη Μεταπολίτευση.

Κάποιοι λένε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εχουν δίκιο, τόσο για τον διάβολο όσο και για τις λεπτομέρειες. Διότι μια μικρή λεπτομέρεια στη διάταξη ισοπεδώνει οριστικά τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε φρούρια σιωπής και τρόμου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, εάν η επιτροπή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης δεν συγκληθεί ή δεν λάβει απόφαση εντός 60 ημερών, ο εκπαιδευτικός απολύεται αυτοδικαίως!

Η απολύτως προκλητική αυτή απόφαση, κόντρα σε οποιαδήποτε προγενέστερη ρύθμιση, που όριζε πως πρώτα θα εκδίδεται οποιαδήποτε απόφαση από επιτροπή ή υπηρεσιακό συμβούλιο και μετά θα απολύεται ο εκπαιδευτικός, ενέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Η «ενοχή»

Πρώτον, για πρώτη φορά στη νομική και θεσμική μας ιστορία, καταργείται το τεκμήριο της «αθωότητας». Ο εκπαιδευτικός απολύεται, θεωρείται δηλαδή «ένοχος», απλώς και μόνον επειδή τα μέλη μιας επιτροπής δεν πρόλαβαν (ή δεν ήθελαν/μπορούσαν) να συνεδριάσουν και να εκδώσουν απόφαση.

Παράλληλα, επειδή η παραπομπή του εκπαιδευτικού σε μια επιτροπή γίνεται με έκθεση «αξιολόγησης» (επίσης πρωτοφανές να χρησιμοποιείται η αξιολόγηση και μάλιστα από τον ίδιο τον σχολάρχη ή άνθρωπό του –τον διευθυντή– όχι επιστημονικά, για τη βελτίωσή του, αλλά τιμωρητικά), αν η επιτροπή δεν βγάλει απόφαση εντός των 60 ημερών, ο εκπαιδευτικός απολύεται και μάλιστα με χαρακτηρισμό παιδαγωγικής ανικανότητας, έναν χαρακτηρισμό που θα τον ακολουθεί ώς το τέλος του εργασιακού του βίου, απαγορεύοντάς του να εργαστεί ξανά σε οποιοδήποτε σχολείο της χώρας! Τρίτον, είναι πασιφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ταξικό φορτίο.

Προφανώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να κατανοήσει κάποιος τι πρόκειται να συμβεί αν αυτή η διάταξη ψηφιστεί ως έχει.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικός εκπαιδευτικός που θα τολμήσει να καταγγείλει παρανομία, που δεν θα υποκύψει σε απειλές για αλλαγή βαθμολογιών, για παραχάραξη του αναλυτικού προγράμματος, για δήθεν εθελούσια παραίτηση από ώρες, για «εθελοντική» εργασία απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και διακοπές, ακόμη και για επιστροφή χρημάτων του μισθού του (όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία που πληρώνουν νόμιμο μισθό μέσω τράπεζας και απαιτούν επιστροφή μέρους των αποδοχών με την απειλή της απόλυσης).

Ποιος εργαζόμενος που γνωρίζει ότι, αν υψώσει το ανάστημά του, όχι μόνο θα απολυθεί αλλά δεν θα εργαστεί ποτέ πια ως εκπαιδευτικός σ’ αυτή τη χώρα θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την αξιοπρέπεια του λειτουργού και την επιστημονική αυτονομία που απαιτεί η Παιδεία;...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες