Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Φάρα Φόσετ & Ράιαν Ο`  Νηλ | Ο θυελλώδης έρωτας & η εχθρότητα που εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη

Μια σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα, όπου η έχθρα εξελίχθηκε σε βαθιά αγάπη, λίγο πριν το τέλος του Επίγειου Αγγέλου.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Μια σχέση με πολλά σκαμπανεβάσματα, όπου η έχθρα εξελίχθηκε σε βαθιά αγάπη, λίγο πριν το τέλος του Επίγειου Αγγέλου.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
klik
Πανέμορφη,  λαμπερή με θελκτικό χαμόγελο, αναστατωμένα ξανθά μαλλιά κι ακαταμάχητο αισθησιασμό.  Μια αληθινή σταρ. Το Νο 1 sex symbol και πρότυπο μόδας, τη δεκαετία του 1970. Ένας θρυλικός "`Αγγελος του Τσάρλι" παρέα με τη Ζακλίν Σμιθ και την Κέιτ Τζάκσον.
Το 1982 είναι η χρονιά που γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο του ηθοποιού Ράιαν Ο`Νηλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση τους είναι θυελλώδης με τρομερά σκαμπανεβάσματα. 
 Παραμένουν μαζί μέχρι το θάνατό της χωρίς να παντρευτούν. 
Στο βιβλίο "Και οι δυο μας" που μόλις κυκλοφόρησε ο Ράιαν Ο΄Νηλ καταγράφει με λεπτομέρειες τη θυελλώδη σχέση του με τη Φάρα Φόσετ.
"Τη θυμάμαι ενώ της κρατούσα το χέρι και οι δυο μας είμαστε χαρούμενοι και γελαστοί και ο αέρας ανακάτευε τις διάσημες μπούκλες της καθώς πηγαίναμε από το Τάχο στο Ρίνο, στην εκκλησία. Την προηγούμενη νύχτα έβγαλα τον χρυσό κρίκο από ένα κουβανέζικο πούρο, το πέρασα στο δάχτυλό της και τη ζήτησα σε γάμο. Δέχτηκε.  Η λίμνη και το δάσος στο Τάχο έχουν μια ομορφιά που σε γαληνεύει, το μέρος άρεσε στη Φάρα: ο βουνίσιος αέρας, οι πεζοπορίες, η άγρια ιππασία. Και μετά έσκασε το λάστιχο. Σταμάτησα ένα αυτοκίνητο που προσφέρθηκε να μας μεταφέρει στο Ρίνο ή πίσω στο Τάχο. Διαλέξαμε τη λίμνη. Κοιτάζοντας πίσω αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η ζωή μου με αυτή τη σπάνια γυναίκα."
"Ανταλλάξαμε το πρώτο μας φιλί σε ένα πάρτι του Σουίφτι Λαζάρ, κυνηγό ταλέντων. Ο Γκρέγκορι Πεκ ήταν εκεί, η Αν και ο Κερκ Ντάγκλας, ο Μπαρτ Λάνκαστε και πολλοί άλλοι σταρ. Η Φάρα καταφθάνει φορώντας τζιν, μπότες και ένα τζάκετ από φίδι. Λάμπει. Ο Κερκ Ντάγκλας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της χαμογελώντας τόσο πλατιά που μπορούσαμε να δούμε τους τραπεζίτες του. Η Φάρα φιλάει τόσο ωραία, έχει τόσο γλυκειά αναπνοή. Από τον τρόπο που με φιλούσε ήξερα πώς το είχε αποφασίσει. Θυμάμαι την ανασφάλεια που ένιωθα ενώ περίμενα το τηλεφώνημά της,  γιατί φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσα να κρατήσω κοντά μου αυτό το υπέροχο πλάσμα."
"Η Φάρα μοιάζει πιο ολοκληρωμένη με τη μητρότητα. Είναι ήρεμη και προσεκτική. Τεμπελιάζουμε  ευτυχισμένοι παρατηρώντας κάθε κίνηση του μωρού μας, το πρώτο του χαμόγελο, το πρώτο του μπουσούλημα. Οσο περνάει ο καιρός όμως οι διαφορετικές μας απόψεις για την διαπαιδαγώγηση του Ρέιμοντ προκαλούν εντάσεις. Ανησυχώ γιατί η Φάρα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Οι προστριβές μας ξεκινάνε με το πώς θα βάλουν όρια στο μικρό, τι ώρα θα πάει για ύπνο, για το φαγητό, πώς θα μάθει να σέβεται τους μεγάλους και το βασικότερο γιατί θα πρέπει να τηρούνται οι  κανόνες. Υπερασπίζομαι την άποψή μου λέγοντας ότι έχω μεγαλώσει τρία παιδιά άρα εγώ είμαι έμπειρος γονιός, ενώ εκείνη όχι. Και αυτό ακριβώς είναι που την ανησυχεί. Οσο πιο αυστηρή γίνεται με τον Ρέιμοντ τόσο λιγότερη επιρροή έχει επάνω του. Ενας θεραπευτής θα μπορούσε να το εξηγήσει όμως ποτέ δεν πήγαμε σε κάποιον."
"Υπήρχε τόση εχθρότητα που έβραζε κάτω από την επιφάνεια. Το μόνο ασφαλές πεδίο ήταν το σεξ. Όμως αμέσως μετά η αγάπη μας δηλητηριαζόταν. Μερικές φορές μάλιστα ερχόμαστε στα χέρια. Και κανείς από τους δυο μας δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Αν εγώ ήμουν στην Κόλαση η Φάρα ήταν στο Καθαρτήριο. Τη μια στιγμή κάναμε έρωτα και την άλλη  μου πέταγε ξαφνικά στο κεφάλι ένα πιάτο με τσίλι κον κάρνε. Και αμέσως μετά έστελνε ένα δελτίο τύπου ανακοινώνοντας τον χωρισμό μας. Εκείνη την εποχή ζούσαμε ένα δράμα πραγματικά σπαραξικάρδιο."
Στα βραβεία ΕΜΜΥ του 2006, η Φάρα Φόσετ κάνει θριαμβευτική εμφάνιση πλαισιωμένη από τους άλλους δύο "Αγγελους του Τσάρλι" για να αποδώσουν φόρο τιμής στον Άαρον Σπέλινγκ. Η ηθοποιός λάμπει, δείχνοντας να έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα με διαφόρων ειδών ουσίες. Την ίδια στιγμή, μια σειρά αισθητικών επεμβάσεων μοιάζει να έχει διορθώσει τις διάφορες υπερβολές του παρελθόντος.

Λίγες μέρες αργότερα, η Φάρα Φόσετ αρχίζει να μην αισθάνεται καλά. Αν και φανατική της υγιεινής διατροφής και της γυμναστικής, νιώθει ξαφνικά τις δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν. Ξεκινά, λοιπόν, μια σειρά εξετάσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα τη συγκλονίζουν. Η διάγνωση δείχνει καρκίνου του ορθού. Ο πρώτος στον οποίο στρέφεται για υποστήριξη δεν ήταν άλλος από τον πρώην σύντροφό της, Ράιαν Ο` Νηλ. Μπορεί να είχαν χωρίσει με άσχημο τρόπο στα τέλη της δεκαετίας του `90, αλλά τα τελευταία χρόνια η σχέση τους είχε αναθερμανθεί και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για επανασύνδεση.  Όταν το 2001 ο ηθοποιός παθαίνει λευχαιμία, εκείνη στέκεται στο πλευρό του. Τώρα είναι η δική του σειρά να τη στηρίξει.

"Είναι τόσο δυνατή. Την αγαπάω ξανά από την αρχή"  δηλώνει ο Ο Νηλ. 
Σκεπτόμενη ότι δική της μάχη με τον καρκίνο και η απόφασή της να μείνει δυνατή, θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν αντιμέτωποι με την ασθένεια, αποφασίζει να καταγράψει όλη τη μάχη με την ασθένεια σε ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία της φίλης της Αλάνα Στιούαρτ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. 
Λίγους μήνες αργότερα, οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο καρκίνος δεν έχει υποχωρήσει. Εκείνη όμως συνεχίζει να κινηματογραφεί τα όσα της συμβαίνουν. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο NBC και σπάει ρεκόρ τηλεθέασης ραγίζοντας τις καρδιές ολόκληρης της Αμερικής. 
"Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια μυστηριώδης, πεισματάρα, που φτιάχνει δικούς της κανόνες. Ο καρκίνος που έχω εγώ μέχρι τώρα είναι αγιάτρευτος. Δεν θέλω όμως να πεθάνω από αυτή την ασθένεια. Θέλω να ζήσω." Με αυτές τις φράσεις ξεκινά η ηθοποιός την αφήγηση των δύο τελευταίων χρόνων της ζωής της. "Είναι μια πρόκληση για εμένα, μια πρόκληση για το χαρακτήρα και το θάρρος μου." συμπληρώνει.
Το ντοκιμαντέρ  κλείνει στα τέλη Απριλίου 2009, όταν πια η υγεία της Φάρα Φόσετ έχει χειροτερέψει τόσο όσο να μην επιδέχεται πια θεραπευτική αγωγή, παρά μόνο ανακουφιστική. 
Είναι πραγματικά συγκλονιστική η αντίδρασή της όταν η ηθοποιός κάνει εμετό μετά από κάποια θεραπεία και η Αλάνα Στιούαρτ τη ρωτά αν θέλει να σταματήσουν να "γράφουν". Εκείνη απαντά: "Όχι! Πρέπει να δείξουμε τα πάντα..."
Καθ`όλη τη διάρκεια της ταινίας, είναι σαφής η παρουσία του Ράιαν Ο Νηλ στο πλευρό της. " Οι ζωές μας έγιναν απλές, καθημερινές. Το μόνο που είχε σημασία ήταν να μένει δυνατή" λέει.  
 Καρπός του έρωτά τους υπήρξε ένας γιος, ο Ρέντμοντ Ο Νηλ, ο οποίος κατρακυλά στον απατηλό κόσμο των ναρκωτικών. "Όταν ο γιος μας πήγε να τη δει, του είπα `μην κάνεις θόρυβο με τις χειροπέδες, μην καταλάβει ότι τις φοράς`" Η Φάρα δεν γνωρίζει ότι ο γιος της είναι στη φυλακή κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική και συμβολική η κίνηση του Ράιαν για τη γυναίκα που αγάπησε στο τέλος της ζωής της, όταν ξυρίζει εκείνος τα δικά του μαλλιά για να την κάνει να νιώσει καλύτερα, αφού  είχε χάσει τα δικά της από τη θεραπεία. "Ποτέ δεν αγάπησα τη Φάρα τόσο όσο αυτά τα δύο χρόνια. Δεν φοβάται, ποτέ δεν την είδα τρομαγμένη. Πίστευε ότι θα νικούσε..." 
Η Φάρα Φόσετ χάνει τη μάχη με την ασθένεια στις 25 Ιουνίου του 2009. Λίγες μέρες πριν ο Ράιαν Ο ` Νηλ της κάνει επίσημη πρόταση γάμου την οποία εκείνη αποδέχεται. Η δική τους ιστορία  καταλήγει θυμίζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τον ήρωα που κάποτε υποδύθηκε στο "Love Story".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες