Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Κομισιόν εναντίον Σόιμπλε...

 Ζητεί ελάφρυνση χρέους, χαμηλότερα πλεονάσματα και πιστωτική γραμμή για Ελλάδα...

Προληπτική πιστωτική γραμμή 9 δισ. ευρώ μέχρι και τα μέσα του 2019, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πιο...
ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους προτείνει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg. 

Στην ουσία, η Κομισιόν εμφανίζεται εντελώς αντίθετη με τη γραμμή Σόιμπλε και των συμμάχων του στο Eurogroup, που θέλουν το βάρος της ελάφρυνσης του χρέους να μεταφέρεται από τους εταίρους και δανειστές στην Ελλάδα ζητώντας από το Eurogroup να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στο κείμενο που διέρρευσε γίνεται η εκτίμηση ότι στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018, από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα με τον ESM θα μείνει υπόλοιπο 27,4 δισ. ευρώ. 

Μέχρι στιγμής, η χώρα μας έχει πάρει από αυτό το δάνειο 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 40,2 όταν καταβληθεί τον Σεπτέμβριο στο σύνολο της η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Συνεπώς, από το Σεπτέμβριο του 2017, το υπόλοιπο του δανείου θα είναι 45,8 δισ. ευρώ. Για να έχει αδιάθετο υπόλοιπο 27,4 δισ. το δάνειο του ESM ως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει μέχρι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέχρι και το τέλος του προγράμματος, να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 18,4 δισ. ευρώ. 

Από αυτά, τα 9,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους και την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών ύψους 6,5 δισ. ευρώ του δημοσίου προς ιδιώτες που θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. 

Τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ θα δοθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για εννέα έως και δέκα μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος .

Ο υπολογισμός αυτός συμφωνεί και με το σχεδιασμό των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την Ελλάδα προς το τέλος του προγράμματος με στόχο την ομαλή επάνοδό της στο δανεισμό από τις αγορές.

Ανέφικτα τα υψηλά πλεονάσματα 

Μάλιστα, τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητα της Ελλάδας να φέρει σε πέρας τον στόχο για πολυετή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφού όπως τονίζεται, υπάρχουν κίνδυνοι και για τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και μάλιστα για ένα διάστημα που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες. 

Πρόσθετα μέτρα για το χρέος 

Στην έκθεση, διαπιστώνεται η αναγκαιότητα «εφαρμογής πρόσθετων μέτρων για τον μετριασμό του χρέους, με βάση τους όρους και τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στα ανακοινωθέντα των συνεδριάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και 15ης Ιουνίου 2017». 

«Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για την διαχείριση του χρέους (περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων), επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης και περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή τόσο του κεφαλαίου, όσο και των τόκων, από κοινού με την απόδοση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA) που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, θα επιτρέψουν την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά όσον αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες»...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες