Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Προς ιστορικό ρεκόρ η αποχή στη Γαλλία...

Γαλλία, εκλογέςΈνα ιστορικό ρεκόρ αγγίζει η αποχή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, το ποσοστό αποχής αναμένεται να...
φτάσει στο 57-58%, που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία στη Γαλλία.

Περίπου τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres εκτίμησαν ότι η αποχή θα αγγίξει το 57%, ενώ το ινστιτούτο Elabe έκανε λόγο για 58%. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των εκλογών (στις 11 Ιουνίου), η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σήμερα, στις 17.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, έναντι 40,75% που ήταν στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από μία εβδομάδα.
Αναμένεται σαρωτική νίκη για Μακρόν

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο σημερινός δεύτερος γύρος θα ολοκληρωθεί με ευρεία νίκη για το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (La Republique en Marche) μαζί με τους κεντρώους (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, εξασφαλίζοντας 400 έως 470 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Πράγμα που σημαίνει και μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, δεδομένου ότι η πλειονότητα των υποψηφίων του κόμματος του Γάλλου προέδρου είναι νέοι είτε στην ηλικία είτε στην πολιτική, προερχόμενοι από την κοινωνία των πολιτών.

Το ζεύγος Μακρόν ενώ ψηφίζει στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές  
Ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική που έχει υποσχεθεί. Πρώτος στόχος, η εργασιακή μεταρρύθμιση και ο κώδικας των εργασιακών σχέσεων.

Αντίστοιχα, η γαλλική Δεξιά και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων εξασφαλίζουν από 70 έως 95 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έως 35 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 1 έως 6 έδρες.

Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας εμφανίζονται εξασθενημένα, έχοντας χάσει μεγάλο ποσοστό τη δύναμής τους, ενώ η ακροδεξιά, που ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση βλέπει πως οι προσδοκίες που δημιούργησε η καλή εκλογική πορεία της Μαρίν Λεπέν.
Η διαδικασία των εκλογών

Κάθε εκλογική περιφέρεια, που εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους, εκλέγει ένα βουλευτή (μονοεδρικό σύστημα). Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του LREM, ένας της Δεξιάς και ένας από την Αριστερά.

Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι 11 εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες