Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις...

Λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο του Λονδίνου επαναφέρει τον ...
φόβο στην καθημερινότητα των Βρετανών και αναγκάζει την Τερέζα Μέι να αναθεωρήσει τη στρατηγική στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Από τις επιθέσεις στη γέφυρα του Λονδίνου και στην κοντινή γνωστή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση, το βράδυ του Σαββάτου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα -μεταξύ των οποίων οι τρεις δράστες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών- και τραυματίστηκαν δεκάδες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για το τρίτο χτύπημα που πλήττει τη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών, μετά την επίθεση στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και τη βομβιστική επίθεση σε συναυλία στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα μέσω του -φιλικού προς τους τζιχαντιστές- πρακτορείου ειδήσεων Amaq. «Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Όπως γνωστοποίησε η η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης: «Οι βρετανικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης. Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του».

Σε εξέλιξη βρίσκονται εξονυχιστικές έρευνες των αρχών, που προσήγαγαν 12 άτομα ύστερα από επιχείρηση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Μπάρκινγκ, στα ανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες είναι:

- τέσσερις άνδρες ηλικίας 28, 52, 55 και 27 ετών (ένας ακόμα 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες)

- και επτά γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 60 ετών.

Στο συγκεκριμένο συγκρότημα φέρεται να ζούσε ένας από τους δράστες, με τους γείτονές του να αναφέρουν ότι πρόκειται για 30χρονο που είχε απομακρυνθεί διά της βίας από τοπικό τζαμί όταν αμφισβήτησε το κήρυγμα του ιμάμη.

Όπως αποφασίστηκε, ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στη Βρετανία, στις 11 το πρωί (τοπική ώρα), στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Επίσης οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια Ουάιτχολ έως το βράδυ της Τρίτης.

Κανονικά διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής η φιλανθρωπική συναυλία One Love Manchester στο «Ολντ Τράφορντ» στη μνήμη των θυμάτων της 22ας Μαΐου.

 
Τραγούδησε η Αμερικανίδα Ariana Grande (στο τέλος της συναυλίας της οποίας σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ), ενώ συμμετείχαν οι Coldplay, Justin Bieber, Miley Cyrus, Katy Perry, Pharrell Williams, αλλά και τα συγκροτήματα Take That και the Black Eyed Peas.

«Φτάνει πια»


Μιλώντας με πολύ σκληρή γλώσσα, μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε χθες «Φτάνει πια» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν»

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές: αλλαγή των σχετικών νόμων, αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας, μεγαλύτερος έλεγχος του κυβερνοχώρου και πιο σκληρή στάση στο εσωτερικό της χώρας κατά των εξτρεμιστών.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη 8 Ιουνίου, ξεκαθάρισε η Τερέζα Μέι και έτσι από αύριο θα ξεκινήσει εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία, την οποία Συντηρητικοί και Εργατικοί ανέβαλαν μόνο για σήμερα σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα.
Κόρμπιν: Δύσκολες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του εξτρεμισμού  


Τζέρεμι Κόρμπιν 
Ο ηγέτης των Εργατικών,  Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ευελπιστεί να είναι αυτός ο νικητής των εκλογών της Βρετανίας, δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να έχει «δύσκολες συζητήσεις» με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου σχετικά με τη χρηματοδότηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

«Πρέπει να αντισταθούμε στην ισλαμοφοβία και τον διχασμό και να προσέλθουμε στις κάλπες την 8η Ιουνίου ενωμένοι κι αποφασισμένοι να δείξουμε ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή... Και ναι, πρέπει να κάνουμε κάποιες δύσκολες συζητήσεις αρχής γενομένης με τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου που χρηματοδοτούν και τροφοδοτούν την εξτρεμιστική ιδεολογία».

Ο Κόρμπιν έριξε βολές και στην Τερέζα Μέι για τις περικοπές στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εσωτερικών.
Μηνύματα συμπαράστασης

Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη θλίψη, την οργή και τον αποτροπιασμό τους και έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στο Λονδίνο

«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά και η αποφασιστικότητα. Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

 
«Με φρίκη» έμαθε για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδίκασε την επίθεση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε νωρίτερα με την Τερέζα Μέι.

Στο Παρίσι ο πύργος του Άιφελ θα σβήσει συμβολικά απόψε τα φώτα του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας στάθηκε στο πλευρό των Γάλλων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στο twitter:  

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες