Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Στον αέρα ο ΕΔΟΕΑΠ...


Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ, το επικουρικό και υγειονομικό ταμείο των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο, μετά την κατάργηση του...
αγγελιόσημου που τον «αιμοδοτούσε», ενώ η λύση για εύρεση νέων πόρων δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί. 

Ήδη δεν έχουν πληρωθεί οι μισθοί, οι επικουρικές συντάξεις και οι ιατροφαρμακευτικές παροχές.

Παρά το γεγονός ότι το νέο ασφαλιστικό εξαίρεσε τον ΕΔΟΕΑΠ από τις γενικές ρυθμίσεις, εδώ και έναν χρόνο οι εργοδότες και τα σωματεία των εργαζομένων δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή συμβιβαστική λύση που θα προσδιόριζε σαφώς πώς θα ενισχύσει τα έσοδά του.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων των εργοδοτών και της κυβέρνησης, αν και συνεχίζονται, είναι άκαρπες. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνει ζωντανός ο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κάνει κάτι αποτελεσματικό.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς πρότεινε να μειωθεί κατά 5% ο φόρος επί των διαφημίσεων, που σήμερα είναι 20%, τον οποίο καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών στο Δημόσιο. Τα έσοδα από αυτή τη φορολογική ελάφρυνση θα οδεύουν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Η κατάσταση έφτασε στο έσχατο σημείο αφού ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά ταμεία καταληστεύτηκε με ευθύνη παλαιότερων κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», πάνω από 1,2 δισ. ευρώ «άρπαξε» η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέσω του PSI και άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ αμφιλεγόμενες «ενδοοικογενειακές» πράξεις και παραλείψεις επέτειναν το πρόβλημα.

Όλους τους προηγούμενους μήνες, όπως αναφέρει η διοίκηση του ταμείου, χρήματα βρίσκονταν από ρευστοποίηση τίτλων, είσπραξη παλαιότερων οφειλών και καλύτερη διαχείριση, με την ελπίδα να
ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου να δοθεί δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, το οποίο θα εκταμιευόταν άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, όμως, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, προέκυψε πρόβλημα κατά την προέγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. 

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο ΕΔΟΕΑΠ προσέφυγε στις τέσσερις ιδρυτικές του Ενώσεις, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, για τη χορήγηση δανείου, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν για δύο μήνες οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και οι μισθοί του προσωπικού, προσφέροντας ανάλογες εγγυήσεις. Όπως ενδεικτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ταμείου, ο χρόνος τελείωσε. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει.

«Ορισμένοι προκαλούν προεκλογική σκόνη για να καλύψουν τις ευθύνες τους για το οικονομικό αδιέξοδο στον ΕΔΟΕΑΠ και δεν διστάζουν να οδηγήσουν τον Οργανισμό σε τεχνητή κρίση αδιαφορώντας για τις συνέπειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Παρά την τραγική κατάσταση που πλήττει 18.000 ασφαλισμένους, εκφράζεται η ελπίδα ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις Ενώσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας και ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο αμέσως επόμενο διάστημα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες