Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Βίντεο των απαγωγέων με τον Λεμπιδάκη να μιλά για τον ...Μακρόν

Οι απαγωγείς Λεμπιδάκη, μετά την αποστολή βίντεο σε usb, είχαν μερικές ακόμη μηνυματικές επικοινωνίες με τον αδερφό του ομήρου.
binteo-twn-apagwgewn-me-ton-lempidaki-na-mila-gia-ton-makron

Στο βίντεο διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων, στις 25 Απριλίου, ο όμηρος Μιχάλης Λεμπιδάκης, φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, χωρίς σημάδια βίας αλλά ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος, μετά από περίπου ένα μήνα κράτησης.

Επισημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του και ζητά από τα μέλη της οικογένειάς του να συνεργαστούν με τους απαγωγείς, ενώ αναφέρεται στην εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ως δείγμα ότι το μήνυμά του ήταν «φρέσκο». Το πλάνο του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν κοντινό, χωρίς να φέρεται ο χώρος εγκλεισμού, ενώ πίσω του φαίνεται ένα μαύρο φόντο, σαν κουρτίνα σκούρου χρώματος. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Βασίλης Παλαιοκώστας το 2008, γράφοντας σε… κασέτα, τον όμηρο βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, ως μία απόδειξη ζωής προς τα μέλη της οικογένειάς του.
Οι απαγωγείς Λεμπιδάκη, μετά την αποστολή βίντεο σε usb, είχαν μερικές ακόμη μηνυματικές επικοινωνίες με τον αδερφό του ομήρου, οι οποίες όμως σταμάτησαν πριν από περίπου 40 ημέρες χωρίς να έχουν δώσει κάποιο σημάδι επιθυμητής επαφής. Από τις 30 Μαρτίου, ημέρα της απαγωγής, έως και την διακοπή των διαπραγματεύσεων, είχαν κάνει τουλάχιστον 18 επικοινωνίες με τον αδερφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη, με την ανταλλαγή περίπου 3-4 sms, η οποία διαρκούσε χρονικά περίπου 10 λεπτά. Το κινητό τηλέφωνο νέας γενιάς του αδερφού του ομήρου, σε κάθε αποστολή έδειχνε ότι «παραδόθηκε».
Η επιστολή-ανακοίνωση απόγνωσης της οικογένειας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που προήλθε με την συναίνεση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., πέρα από την μερική ψυχική αποφόρτιση των μελών της, τα οποία κάνουν ότι μπορούν για την αίσια έκβαση της υπόθεσης και απελευθέρωσης του δικού τους ανθρώπου αποσκοπεί και στην άσκηση πίεσης στην πλευρά των απαγωγέων. Είναι η έσχατη διαπραγματευτική κίνηση να αποδεχθούν το μέρος των λύτρων που έχουν συγκεντρωθεί και κυρίως να στείλουν μια νέα απόδειξη ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την τελευταία, πριν από 56 ημέρες, και μιας μηνυματικής επικοινωνίας που χρονολογείται πριν από 36 ημέρες, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Η αναφορά για «τέλος διαπραγμάτευσης» είχε αυτόν τον σημειολογικό χαρακτήρα, ότι δεν είχαν κάποιον να μιλήσουν για την τύχη του ανθρώπου τους και επιδιώκουν να τους ακούσουν οι απαγωγείς και να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.
Η ενέργεια της οικογένειας περιλαμβάνει τον κίνδυνο εκνευρισμού των δραστών και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου,  με έναν «βομβαρδισμό» δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, με ακαθόριστες συνέπειες, ωστόσο ήταν ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν μέσα στο τέλμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κινούνταν σε αργούς και ψυχοφθόρους ρυθμούς.
Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς το χρονικό διάστημα ομηρίας είναι πολύ μεγάλο, κάτι για το οποίο φαίνεται να ήταν προετοιμασμένοι οι απαγωγείς. Το «πρωτόκολλο» των αστυνομικών ενεργειών για τέτοιες περιπτώσεις τονίζει την ανάγκη «ακινησίας» από την πλευρά των Αρχών έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την απελευθέρωση του ομήρου. Στην συγκεκριμένη υπόθεση όμως, δεν αποκλείεται η αστυνομία να έρθει στο προσκήνιο, στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις δυσάρεστης κατάληξης για το θύμα της απαγωγής ή συνεχιζόμενης «αφωνίας» των απαγωγέων. Το ενδιαφέρον και η επιδίωξης της οικογένειας με την δημοσιοποίηση της επιστολής, είναι μια νέα επαφή με τους απαγωγείς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την παράδοση λύτρων, πριν από την οποία θα ζητήσουν μια νέα απόδειξη ζωής του συγγενούς τους.
          Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τους πιο σκληρούς απαγωγείς που έχουν αντιμετωπίσει, έχουν μελετήσει δικογραφίες παλαιότερων απαγωγών, και ενδεχομένως αυτή η στάση να έχει προέλθει από τα λάθη των «συναδέλφων» τους, που και οι ίδιοι δεν φαίνεται να έχουν αποφύγει.
Οι απαγωγείς ζήτησαν αρχικά -περίπου στις 10 Απριλίου- από την οικογένεια 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό ήταν υπέρογκο, δεν υπήρχε, καθώς η οικογένεια έχει προβεί σε επενδύσεις, διατηρεί κτίρια και εργοστάσια σε διάφορες χώρες, όχι όμως και τέτοιο μέγεθος μετρητών. Μετά από τις συνεχιζόμενες επικοινωνίες των απαγωγέων με 2-3 διαδοχικά sms στο κινητό του αδερφού του ομήρου, φέρεται να υποχώρησαν στα 70 και στη συνέχεια στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επανήλθαν στα 70, αρνούμενοι να κάνουν άλλες σημαντικές υποχωρήσεις, παρά το αντικειμενικό πρόβλημα ανυπαρξίας των χρημάτων και εκταμίευσης μετρητών λόγω των capital controls. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές, υποστηρίζουν ότι ποτέ οι απαγωγείς δεν έπεσαν κάτω από τις αρχικές απαιτήσεις τους, αλλά το άφησαν να εννοηθεί.
Στο τελευταίο μήνυμά τους φέρεται να έγραφαν χαρακτηριστικά: «Αν δεν βρείτε τα λεφτά, τότε χάνετε εσείς, χάνουμε και εμείς»…thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες