Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Δανάη Στράτου: Ο Γιάνης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά...

Δανάη Στράτου: Ο Γιάνης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά...
Συνέντευξη της συζύγου του Γ. Βαρουφάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Η διεθνής εικαστικός Δανάη Στράτου, παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας την...
μεγάλης κλίμακα εγκατάσταση «πάνω στη γη, κάτω από τα σύννεφα» που αποτελείται από 1.000 πήλινα αγγεία. 

Στο πλαίσιο, της έκθεσης, έδωσε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και μεταξύ άλλων απάντησε για το πώς ένιωσε όταν έγινε ευρύτερα γνωστή ως... σύζυγος Βαρουφάκη και πώς βλέπει σήμερα τα πράγματα για την κυβέρνηση. 
«Πάρα πολύ δύσκολα, δεν βλέπω καμία προοπτική.Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένας από πάνω δεν θα μας λύσει τα προβλήματα. Ο καθένας μέσα του πρέπει να λάβει θέση, να ξεσηκωθεί και να κάνει ότι μπορεί». Όπως τόνισε όταν έγινε ευρέως γνωστή εξαιτίας του συζύγου της, οι ισορροπίες στο ζευγάρι άλλαξαν.

«Εντάξει, στη ζωή και στο ζευγάρι αλλάζουν οι ισορροπίες και οι δυναμικές. Στα ταξίδια που έκανα για τις Διαχωριστικές Γραμμές, ο Γιάνης με ακολούθησε και με υποστήριξε. Με την κρίση αυτό άλλαξε. Από την αρχή του 2010, όταν έγινε από τους βασικούς ομιλητές της κρίσης, οι ισορροπίες άλλαξαν. Την ίδια στιγμή άρχισαν να μειώνονται οι πόροι για την τέχνη, άρα και για μένα».   

Η Δανάη Στράτου αποκαλύπτει στην εφημερίδα ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσε το 2015. «Όταν άρχισε να διαφαίνεται η κατάρρευση και ότι πάει να γίνει αυτός ο συμβιβασμός. Στο ξεκίνημα υπήρξε μεγάλη ελπίδα και όταν άρχισε να καταρρακώνεται ήταν το πιο δύσκολο σημείο, όχι για μας προσωπικά αλλά για το τι θα γινόταν στην Ελλάδα». Η εικαστικός, με αφορμή την έκθεση της στην Ελευσίνα μίλησε για την έμπνευση, τον έρωτα και την αγάπη που έχουν με τον Γιάνη για τις μηχανές. 

«Το αγαπημένο μας είναι να οδηγεί ο καθένας τη δική του μηχανή και να πηγαίνουμε δίπλα- δίπλα...» λέει η Δανάη Στράτου. Στο ερώτημα αν ο Γιάνης Βαρουφάκης ανεβαίνει στη μηχανή της, απαντά: «Ε, κάποιες φορές. Στις εξόδους μας συνήθως ανεβαίνω εγώ στη δική του, για πρακτικούς λόγους. Η μηχανή μου είναι 700 κυβικά καιόταν έχω κάποιον πιο βαρύ πίσω μου είναι δύσκολο να κρατήσω ισορροπία».

«Η έμπνευση έρχεται αναπάντεχα, όπως ο έρωτας. Βέβαια η συνολική προσέγγιση και η μεθοδολογία του καλλιτέχνη για να αποδώσει το έργο δεν είναι ποτέ τυχαία, εκεί βγαίνει όλη η δουλειά και η υποδομή» σημειώνει μεταξύ άλλων η Δανάη Στράτου.
  
Όπως αποκάλυψε η εικαστικός, ο σύζυγός της αποτελεί έμπνευση για εκείνη, όπως και η ίδια για εκείνον. 

«Με τον Γιάνη για όλα μιλάμε πολύ και, μάλιστα, ο ένας εμπνέει τον άλλον. Μέσα από τον διάλογο μοιραζόμαστε πράγματα κατά την ώρα της δημιουργίας τους.Αυτό ισχύει και για τον Γιάνη και για εμένα. Όταν διαμορφώνει κάποιες ιδέες πάνω στη δουλειά του, για ένα βιβλίο, μου μιλάει γι αυτές. Δεν είναι παγιωμένες θέσεις, όλα εξελίσσονται στο μυαλό του.Νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στο να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και να δίνει τη λύση». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες