Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Το Brexit, ο Πόλεμος για το Γιβραλτάρ και οι Βρετανικές Εκλογές

Πριν πω για τις τελευταίες εξελίξεις για το Brexit, τον πόλεμο για το Γιβραλτάρ και τις Βρετανικές εκλογές, να κάνω μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν.


Η Ισπανία είχε δυσκολία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τους Σοβιετικούς επειδή οι Σοβιετικοί και οι Γάλλοι υποστήριζαν τους Ισπανούς Κομμουνιστές στον Ισπανικό Εμφύλιο την δεκαετία του 1930, ενώ ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι υποστήριζαν τον Στρατηγό Φράνκο και τους εθνικιστές, όπως και οι Βρετανοί.
Με τους Αμερικανούς οι Ισπανοί είχαν δύσκολες σχέσεις, επειδή οι Βρετανοί έχουν από το 1713 τον έλεγχο του Γιβραλτάρ, το οποίο ακόμη και σήμερα διεκδικούν οι Ισπανοί. Οι Αμερικανοί είχαν πιο στενές σχέσεις με τους Βρετανούς, και αυτό ήταν ένα βασικό επιχείρημα των Ισπανών Κομμουνιστών για στροφή της Ισπανίας προς την Σοβιετική Ένωση.
Χάρτης Αγγλία VS Ισπανία

Οι Σοβιετικοί, μαζί με τον Κάστρο, τον Καντάφι και την Αλγερία υποστήριζαν στην Ισπανία τους Βάσκους τρομοκράτες της ETA, όπως και στην Μεγάλη Βρετανία υποστήριζαν τον IRA. Και η ETA και ο IRA βοηθούσαν την είσοδο των ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί επισήμως κατηγορούσαν την Σοβιετική Ένωση, την Κούβα, την Αλγερία και την Λιβύη ότι υποστήριζαν την ΕΤΑ. Δεν ήταν θέλω να πω κανένα μεγάλο μυστικό. Βλέπε New York Times “Premier Says Foreign States Foment Terror in Spain”, Μάιος 1981.
4η, 5η, 6η , 7η, 8η Παράγραφος
He said others ''want deceitfully to prevent our people from reaching the objectives of a peaceful and modern life, crowned with liberties, in the place that corresponds to us as a free nation.''
A high Government official said later that the Prime Minister was referring to ''the Soviet Union and its satellites,'' which the official said included Cuba, Libya and Algeria.
For some time, Spanish politicians and others have speculated that the Soviet Union might be assisting the Basque terrorist organization E.T.A., hoping to precipitate a military coup that would prevent Spain from joining the North Atlantic Treaty Organization. But Mr. Calvo Sotelo was the first to make the accusation, however veiled, in public. 2 Soviet Aides Expelled
Since Mr. Calvo Sotelo took office - the formal vote installing him was interrupted Feb. 23 by an aborted military coup - relations with the Soviet Union have markedly cooled. Two high-ranking Soviet officials have been expelled, and 20 other Soviet citizens have been told that their residence permits will not be renewed. The Government has also taken measures to reduce the Soviet fishing fleet near the Canary Islands.
A central feature of Mr. Calvo Sotelo's program has been a commitment to bring Spain into NATO, a process he hopes to start this year by a vote in Parliament.
Ακόμη και σήμερα οι Βρετανοί ενοχλούνται πολύ από την παρουσία του Ισπανικού Ναυτικού γύρω από το Γιβραλτάρ, και οι Ισπανοί ενοχλούνται πάρα πολύ από την παρουσία των Βρετανών γενικά. Βλέπε
“UK accuses Spain of ‘clear violation’ of Gibraltar’ssovereignty”, Αύγουστος 2015.
Για τις σχέσεις Μεγ. Βρετανίας και Ισπανίας βλέπε “Η Βαλκανοποίηση της Δυτικής Ευρώπης”.
Οι Ισπανοί έχουν κατασκευάσει στην Ισπανία τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG της Ευρώπης, και μπορούν να φέρουν LNG και από το Κατάρ και από τις ΗΠΑ, και είναι επίσης δεμένοι με αγωγούς με την Αλγερία, και φιλοδοξούν να συνδεθούν και με την Νιγηρία μέσω της Αλγερίας (Trans-Saharan Pipeline). Βλέπε παρακάτω χάρτη από τους Financial Times.
Χάρτης Ισπανία

Χάρτης Αφρική-Ευρώπη

O Ραχόι, ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός τα είχε σχετικά καλά με τους Ρώσους, και ζητούσε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, ευελπιστώντας οι Ρώσοι να βοηθήσουν τους Ισπανούς εναντίον των Άγγλων, και επίσης να μην τους ενοχλούν στην Βόρεια Αφρική. Ο Ραχόι είχε ακολουθήσει έναντι του Ομπάμα την πολιτική που είχαν ακολουθήσει και άλλοι δεξιοί πολιτικοί στην Ευρώπη, πχ Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, θεωρώντας την Ρωσία λιγότερο επικίνδυνη από την Μουσουλμανική Αδελφότητα που προωθούσε η διακυβέρνηση Ομπάμα.
Και όπως έχω ξαναπεί οι Democrats δεν έβαλαν τυχαία τον Ομπάμα επικεφαλής. Ο λόγος ήταν ότι ήταν σπόρος ενός Σιίτη Μουσουλμάνου από την Κένυα, και με αυτόν τον τρόπο η πολιτική τους αποκτούσε αξιοπιστία έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Τουρκία, Κατάρ, Ιράν). Βλέπε “Οι Γαλλικές Εκλογές του 2017, οι Ελληνικές Εκλογές του 2012, και ο Συμβολισμός των Προσώπων στην Εξωτερική Πολιτική”.
Ο Ραχόι λοιπόν ζητούσε να καλμάρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ την στάση τους απέναντι στην Ρωσία, πηγαίνοντας κόντρα στην Αμερικανική πολιτική των Democrats. Βλέπε “Against US Strategy: Spain Calls for End to Confronting Russia”, 2015.
Οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν τις βάσεις των Ισπανών για ανεφοδιασμό, και ζητούσαν από τους Βρετανούς να φύγουν από το Γιβραλτάρ, στέλνοντας τα υποβρύχια τους στο Γιβραλτάρ. Βλέπε Express “Russia tells Britain give back Gibraltar & Falklands before telling US what to do”, Φεβρουάριος 2017
και
Βλέπε Express “Russia floods Gibraltar waters with DEADLY submarines as military fears sinister plot”, Μάιος 2017
Εκτός λοιπόν από το πρόβλημα που έχουν οι Βρετανοί με τους Ρώσους στο Γιβραλτάρ, αφού οι Ρώσοι στηρίζουν τους Ισπανούς, τώρα έχουν και την ΕΕ η οποία στηρίζει τους Ισπανούς, ως μέλος της ΕΕ, αφού η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί. Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, παρά τα μεγάλα μεταξύ τους προβλήματα, συμφωνούν ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν στην Μεγάλη Βρετανία να έχει με την ΕΕ σχέσεις ελεύθερου εμπορίου από την στιγμή που θα φύγει, ενώ αυτό είναι το βασικό αίτημα των Βρετανών, οι οποίοι δεν θέλουν άλλους Ευρωπαίους και Μουσουλμάνους μετανάστες από την ΕΕ, αλλά βασίζονται στην ΕΕ για τις εξαγωγές τους.
Επομένως οι Βρετανοί έχουν βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη θέση, έχοντας με τους Ισπανούς τον πόλεμο στο Γιβραλτάρ, με τους Ρώσους και την ΕΕ να στηρίζουν για διαφορετικούς λόγους τους Ισπανούς, και έχοντας με την Γερμανία και την Γαλλία έναν εμπορικό πόλεμο για το Brexit.
Χάρτης Αγγλία VS ΕΕ και Αγγλία VS Ρωσία

Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη θέση για την Μεγάλη Βρετανία, γιατί συν όλα τα άλλα οι ΗΠΑ θέλουν να τα βρούνε με την Ρωσία εναντίον της Κίνας, άρα οι Άγγλοι δεν μπορούν να βασιστούν στον παραδοσιακό τους σύμμαχο για να τους υποστηρίξει στο Γιβραλτάρ. Βέβαια ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Μεγάλη Βρετανία στο Γιβραλτάρ, και είπε και στην Ισπανία ότι αυτή την στιγμή το Γιβραλτάρ δεν είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό πρόβλημα.  Βλέπε Express “Trump 'will back UK on Gibraltar' as Spanish defence chief holds ISIS Pentagon talks”, Απρίλιος 2017
Αλλά οι Άγγλοι δεν μπορούν να βασιστούνε στους Αμερικανούς, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν Γερμανούς, Γάλλους, Ισπανούς και Ρώσους, την στιγμή που γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον Ειρηνικό Ωκεανό και όχι στον Ατλαντικό, όπως ακριβώς έκαναν και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ιαπωνία τότε αντί για την Κίνα.
Το αποτέλεσμα ήταν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να πάει σε εκλογές, παρόλο που είχε την πλειοψηφία το κόμμα της στην βουλή. Η δικαιολογία ήταν ότι θα αύξανε την διαφορά όπως έδειχναν τότε οι δημοσκοπήσεις. Στην πραγματικότητα η Μέι θέλει να παζαρέψει με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, και δεν είναι απίθανο οι Βρετανοί να βγάλουν μπροστά τον αρχηγό των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο οποίος είναι κατά του ΝΑΤΟ, είναι φανατικός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει πολύ στενές σχέχεις με το Ιράν και την Χεζμπολάχ, και προτιμάει χίλιες φορές την Ρωσίας από τις ΗΠΑ.
Η διαφορά της Μέι και του Κόρμπιν έκλεισε μέσα σε μια στιγμή όπως ήταν αναμενόμενο, και από τις 20 μονάδες έχει ήδη πάει στις 5.
Εικόνα Theressa May VS Jeremy Corbyn

Τώρα, μία εβδομάδα θεωρείται πλέον πολύ πιθανό η Μέι, ακόμη και αν βγει πρώτη, και εξακολουθεί να είναι πρώτη, να χάσει την αυτοδυναμία, και να γίνει μία κυβέρνηση του Κόρμπιν με τους Liberal Democrats, το Ποτάμι ας πούμε, και το Σκωτσέζικο κόμμα. Αν βγει ο Corbyn μπροστά ως πρωθυπουργός οι Άγγλοι θα έχουν καλές σχέσεις με τους Ρώσους. Και φαντάζομαι ότι στις συζητήσεις που θα έχουν κάνει η Μέι με τον Κόρμπιν ο Κόρμπιν θα έχει δεσμευτεί να μην καταστρέψει τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Κόρμπιν είναι ένας παραδοσιακός αριστερός, και στο παρελθόν υποστήριζε τον IRA εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, ζητούσε να δώσουν οι Βρετανοί τα Νησιά Falkland στους Αργεντίνους, και να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.
Growing row over Jeremy Corbyn's links to the IRA as he refuses five times to condemn the militant group”, Μάιος 2017
 Ο Κόρμπιν όμως τώρα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα εθνικής ασφαλείας, πχ ο άνθρωπος του για θέματα ασφαλείας λέει ότι ο Κόρμπιν ως πρωθυπουργός θα στηρίξει τα Νησιά Falklands από την Αργεντινή. Βλέπε το Ρωσικό RT ‘We will defend the Falklands,’ Labour’s shadow foreign secretary confirms”, Μάιος 2017.
Επομένως για τους Βρετανούς ένας πρωθυπουργός Corbyn θα ήταν ίσως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αλλά αν είναι πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και δεν έχει αυτοδυναμία ίσως να ενισχύσει τους Βρετανούς στην κόντρα τους με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Ισπανούς, αφού θα φέρει κοντά την Μεγάλη Βρετανία με την Ρωσία, και φαντάζομαι θα έχει δεσμευτεί να μην καταστρέψει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Επίσης ο Κόρμπιν έχει δεσμευτεί να φορολογήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν είναι Βρετανικές, κάτι που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους κεντροδεξιούς. Ο Κόρμπιν βέβαια θέλει και στενότερες σχέσεις με την Κίνα, και αυτό είναι πρόβλημα για τις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-ΗΠΑ. Αλλά οι Βρετανοί θέλουν να έχουν την Κίνα ώστε αν στραβώσει το πράγμα με την Ρωσία να την βάλουν μαζί στην μέση. Βλέπε Interview: UK opposition leader promises to seek stronger ties with China if elected”
Αλλά θα μου κάνει εντύπωση να εγκαταλείψουν οι Βρετανοί την σχέση τους με τις ΗΠΑ και να δημιουργήσουν έναν άξονα με την Κίνα. Είναι πολύ επικίνδυνο για την Μεγάλη Βρετανία.
Προφανώς τα παζάρια των Βρετανών με την ΕΕ, την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα συνεχίζονται, και θα συνεχίζονται και μέχρι τις εκλογές την άλλη εβδομάδα, αλλά ήδη η Μεί είναι κοντά στο να χάσει την αυτοδυναμία. Βλέπε παρακάτω εικόνα.
Εικόνα

  
Οι Ισπανοί είναι επίσης θορυβημένοι, και σκέφτονται να πάνε και αυτοί σε εκλογές, ενδεχομένως για να φύγει ο Ραχόι και να γίνει μία κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες ή τους Ποδέμους, ή έναν συνδυασμό. Ξαφνικά εκεί που ο Ραχόι ήταν ο μεγάλος ηγέτης ο Σάντσεζ ξαναγύρισε στους Σοσιαλδημοκράτες και σκέφτεται να ρίξει την κυβέρνηση που δεν είναι αυτοδύναμη, ενώ άρχισαν και πάλι οι διαδηλώσεις που ζητάνε από τους σοσιαλδημορκάτες να ρίξουν την κυβέρνηση. Βλέπε Fox News “Thousands in Spain back no-confidence vote against prime minister”, Μάιος 2017
Βλέπε και  Sputnik
Thousands Rally in Spain in Support for Non-confidence Vote for PM Rajoy”
Το τι θα κάνουν οι Ισπανοί θα το δούμε. Έχουν την δυνατότητα να κινηθούν πιο κοντά στην ΕΕ, (Ισπανία-Γαλλία-Γερμανία) VS Αγγλία, ή να επιδιώξουν μία πιο στενή σχέση με την Ρωσία. Και αυτοί περιμένουν να δούνε τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι παίκτες στην σκακιέρα. Να δούμε όμως πρώτα πως θα κινηθούν στην σκακιέρα οι Βρετανοί την επόμενη εβδομάδα, και αν όντως θα αποφασίσουν να βγάλουν μπροστά τον Jeremy Corbyn, υπό την επιτήρηση των κεντροδεξιών.
Το να βγάλουν μπροστά τον Corbyn έχει τα οφέλη που είπα, αλλά έχει και τα προβλήματα σε σχέση με τις ΗΠΑ, αφού ο Corbyn είναι φανατικός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πολύ φίλος του Ιράν, και έπαιρνε μάλιστα χρήματα για να εμφανίζεται στο Ιρανικό κρατικό κανάλι. Αλλά εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Jeremy Corbyn’s leadership campaign part-funded by supporters of terror”
“Jeremy Corbyn Press TV: Labour Leader Defends Taking Money From Iranian State Broadcaster Appearances”
http://www.huffingtonpost.co.uk/entry/jeremy-corbyn-defends-taking-money-from-iranian-state-broadcaster-press-tv-appearances_uk_57c705b7e4b01e359229a9be

ΥΓ
 Να προσθέσω, σχετικά με το προηγούμενο μου κείμενο, ότι λίγες μέρες προτού η Theressa May ανακοινώσει τις εκλογές, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι η Ισπανία θα αποφασίσει αν το Βρετανικό Γιβραλτάρ θα έχει ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Αυτό εξαγρίωσε τους Βρετανούς. Ήταν ας πούμε κάτι σαν casus belli (αιτία πολέμου) για την Μεγάλη Βρετανία.
“Outrage as EU hands Spain the right to veto Gibraltar from Brexit deal, leaked guidelines reveal amid fears over the future of The Rock”, Μάιος 2017
https://www.thesun.co.uk/news/3224120/brexit-deal-wont-apply-to-gibraltar-unless-spain-agrees-to-it-first-leaked-eu-guidelines-say/
Άρθρα
Theresa May would go to war to protect Gibraltar, Michael Howard says”


“Η Βαλκανοποίηση της Δυτικής Ευρώπης”
Corbyn challenges 'weak' May to face him in tonight's TV debate after shock poll suggest hung parliament”, Μάιος 2017
Russia floods Gibraltar waters with DEADLY submarines as military fears sinister plot”, Μάιος 2017
“Hands off our Rock”, Απρίλιος 2017
Russia tells Britain give back Gibraltar & Falklands before telling US what to do”, Φεβρουάριος 2017
“Trump 'will back UK on Gibraltar' as Spanish defence chief holds ISIS Pentagon talks”, Απρίλιος 2017
‘We will defend the Falklands,’ Labour’s shadow foreign secretary confirms”, Μάιος 2017
“Against US Strategy: Spain Calls for End to Confronting Russia”, 2015
Thousands Rally in Spain in Support for Non-confidence Vote for PM Rajoy”
Interview: UK opposition leader promises to seek stronger ties with China if elected”
http://news.xinhuanet.com/english/2017-05/22/c_136304229.htm-iakovosjazz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες