Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Τα βρήκαν Μέι και DUP...


Προς κυβέρνηση μειοψηφίας η χώρα...

Τη συμφωνία με τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το ιρλανδικό κόμμα DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) μετά τις...
συνομιλίες που ξεκίνησαν νωρίτερα.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ το DUP συμφώνησε επί της αρχής να στηρίξει τους Συντηρητικούς σε μια βάση «εμπιστοσύνης και στήριξης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς οι 10 βουλευτές του DUP θα τους στηρίζουν σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Τις συνομιλίες εκ μέρους των Συντηρητικών είχε αναλάβει ο βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος Γκάβιν Γουίλιαμσον που μετέβη στο Μπέλφαστ.

Οι Συντηρητικοί δεν εξασφάλισαν την αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και το DUP δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστούν ώστε από κοινού να παράσχουν "σταθερότητα στη χώρα".

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνιγκ Στριτ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Ποιο είναι το DUP

Το συντηρητικό DUP τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόμμα θεωρείτο το πιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην βρετανική πολιτική πριν την άνοδο του UKIP, το οποίο σημειωτέον δεν έλαβε καμία έδρα στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Στο παρελθόν, οι αμφιλεγόμενες απόψεις του στελεχών του κόμματος είχαν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού το DUP τάσσεται ανοιχτά κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και κατά των αμβλώσεων -οι οποίες είναι παράνομες στην Βόρειο Ιρλανδία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Εκτός όμως από τις οπισθοδρομικές ιδέες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνητικά είχαν σχολιαστεί στο παρελθόν και μερικές...γραφικές απόψεις που είχαν εκφράσει στελέχη του DUP. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αίτημα του πρώην εκπρόσωπου του κόμματος για θέματα Παιδείας, Μέρβιν Στόρεϊ, να διδάσκεται στο μάθημα επιστημών μαζί με την θεωρία της εξέλιξης και η θεωρία της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό. Άλλο ένα στέλεχος του DUP, o Σάμι Ουίλσον, είναι δεδηλωμένος αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον Τρέβορ Κλαρκ, στέλεχος του DUP, ο οποίος δέχθηκε τον Δεκέμβριο σφοδρή κριτική από τον Σερ Έλτον Τζον όταν δήλωσε ότι δεν... γνώριζε ότι ο ιός HIV μεταδίδεται σε ετεροφυλόφιλους και το κατάλαβε μόνο όταν μία φιλανθρωπική οργάνωση τού το εξήγησε!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες