Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

K.Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει - Επέβαλε διαρκή λιτότητα

«Ο Τσίπρας έβαλε τον πήχη ψηλά με τη συμφωνία. Δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δε φαίνεται στον ορίζοντα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για όλους και για όλα.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανέφερε ότι «Έλαβαν ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων με 5 δισ. ευρώ για μετά το τέλος του προγράμματος. Για 5 χρόνια θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο σημαίνει μεταξύ άλλων μειώσεις στις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου. Διαρκής λιτότητα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει. Θα του πρότεινα μάλιστα να είναι είναι πιο προσεκτικός, ο Τσακαλώτος ήταν πιο προσεκτικός» είπε ο Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να «κάνουμε απολογισμό, συνολικά για την πορεία της χώρας τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει».
Ερωτηθείς για τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μακάρι να βγούμε στις αγορές. Αλλά αντίστοιχη δέσμευση είχε πάρει το Νοέμβριο του 2012». Ενώ έκανε λόγο για φραστική δέσμευση και όχι ουσιαστική.
«Για να βγει η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Δεν την έχει με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά, έφερε στους θεσμούς 140 τελειωμένα ψηφισμένα προαπαιτούμενα, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Φεβρουάριο του 2016».
«Αν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί τότε θα βλέπαμε τι δυναμική θα είχε η χώρα. Γιατί αργήσαμε 16 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε τον Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα τι κέρδισε η χώρα από αυτή τη δήθεν διαπραγμάτευση τώρα, αφού τότε το 2016, οι θεσμοί δε ζητούσαν πρόσθετα μέτρα.
«Έχουμε πολύ σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφορικά με τη μείωση στο 2% των πλεονασμάτων ο Μητσοτάκης επεσήμανε δύο πράγματα: πρώτον) ότι για 5 χρόνια η χώρα δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο ενώ δεύτερον) η ουσία είναι ότι η χώρα φαίνεται να δεσμεύεται για 40 και πλέον χρόνια.
Είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή λιτότητα, επεσήμανε και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πετύχει λύση για το χρέος, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για υποσχέσεις που είχε πει ο πρωθυπουργός από το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον ούτε η αξιολόγηση έκλεισε στην ώρα της και τα μέτρα είναι 5 δισ. επιπλέον.
«Απέτυχε στους στόχους του απέτυχε και η χώρα, δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα» τόνισε. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά» είπε ο Μητσοτάκης επιμένοντας ότι η χώρα «τώρα χρειάζεται μία ανάσα όχι σε πέντε χρόνια. Χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία, πρόγραμμα αλλαγών πέρα από μνημόνια...τολμηρές προτάσεις συνολικά στην οργάνωση του κράτους».
Για το πρόγραμμα της ΝΔ ο Μητσοτάκης τόνισε ότι το κράτος για να απελευθερωθεί πρέπει να μικρύνει και αυτό μπορούν να το πετύχουν με περιορισμός προσλήψεων 1 προς 5 για πέντε χρόνια ενώ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα επιτευχθεί με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.
«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα προσλαμβάνουμε πολύ λιγότερους, με κεντρικό προγραμματισμό προσλήψεων, π.χ σε νοσηλευτές» είπε χαρακτηριστικά.
Το κράτος στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα, επεσήμανε τονίζοντας ότι χρειάζεται αποτελεσματική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, π. Χ στην υγεία. Εκεί εντάσσεται και ο
3ος πυλώνας είπε χαρακτηριστικά: να πριμοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις που θα δώσουν στους εργαζόμενους ένα καλό πακέτο. Τα συμφέροντα εργαζομένων εργοδοτών πρέπει να τέμνονται, όχι να συγκρούονται. Αυτή είναι η μεταρρυθμιστική επανάσταση της αλλαγής».
Ο Μητσοτάκης μίλησε και για την υπόθεση στο Μενίδι λέγοντας ότι η ενσωμάτωση των Ρομά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που «πρέπει να σκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό».
«Δεν πρέπει να έχεις μάστερ σε πυρηνική φυσική για να καταλάβεις ότι άλλες περιοχές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή» είπε επισημαίνοντας ότι επί ΝΔ η κατάσταση ήταν καλύτερη.
Η κουβέντα έφτασε και στα Εξάρχεια, ο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ανυπαρξία του κράτους. «Δεν είναι θέμα αστυνομίας, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι θέμα εντολών, πολιτικής βούλησης», ενώ μιλώντας για την επικείμενη συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια ο ίδιος δήλωσε αντίθετος λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση «σίγουρα θα τάραζε τα νερά».
«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μία μεγάλης έκτασης σύρραξη στα Εξάρχεια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση εκεί».
Ο Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την καταδικαστική για τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Νότη Μηταράκη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην υπόθεση της αγωγής πρώην εργαζόμενης στο πολιτικό του γραφείο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά την τετραετία 2011-2015.
«Ζήτησα από τον κ. Μηταράκη να με επισκεφτεί τη Δευτέρα» απάντησε και πρόσθεσε: «Πριν τον ακούσω δε μπορώ να πω τίποτα».
Για τον κηδεία του πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι δύσκολο να πενθείς σε δημόσια θέα αλλά του έδωσε μεγάλη χαρά ότι υπήρξε μία σχεδόν καθολική αναγνώριση του πατέρα του.
Στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάθετος: «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον Αλέξη Τσίπρα» είπε.ysterografonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες