Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Kl. Regling: Η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ


Kl. Regling: Η Ελλάδα έχασε 100 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι η απώλεια των πρώτου εξαμήνου του 2015 για την ελληνική οικονομία ήταν 100 δισ. ευρώ έκανε για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

«Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει αυτό το νούμερο, των 83 δισ. ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε το χαμένο μέγεθος εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ESM δεν αρκέστηκε στα πεπραγμένα του 2015 αλλά έριξε εμμέσως την ευθύνη στην κυβέρνηση για καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αναφορικά με το χρέος για εσωτερική κατανάλωση. Ερωτηθείς γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση περίμενε κάτι περισσότερο από το πρόσφατο Eurogroup αυτό τελικά δεν συνέβη ο κ. Regling απάντησε: «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την δική μου οπτική το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μάιου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας γρήγορης εξόδου στις αγορές ο K. Regling ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος. «Πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα. Ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε. Εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό», κατέληξε. liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες