Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Mια ψυχολόγος του Χάρβαρντ λέει ότι οι άνθρωποι μάς αξιολογούν με βάση αυτά τα δύο κριτήρια

Είναι γνωστό ότι η πρώτη εντύπωση από κάποιο πρόσωπο σχηματίζεται σε δευτερόλεπτα. Τώρα, όμως, μια νέα έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει ποια ερωτήματα την καθορίζουν.
Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Amy Cuddy, έχει μελετήσει πώς διαμορφώνεται η πρώτη εντύπωση που αποκτούμε από κάποιον, για περισσότερο από 15 χρόνια. Στο καινούριο της βιβλίο, λοιπόν, με τίτλο «Presence», επισημαίνει ότι, όταν οι άλλοι μας συναντούν για πρώτη φορά, ουσιαστικά απαντούν μέσα σε δευτερόλεπτα σε δύο ερωτήσεις:
- Μπορώ να εμπιστευθώ αυτόν τον άνθρωπο;
- Μου εμπνέει σεβασμό;
Οι σημαντικότερες ιδιότητες, λοιπόν, είναι η οικειότητα και η αποδοτικότητα και, ιδανικά, όσοι δεν μας γνωρίζουν θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι διαθέτουμε και τις δύο.
Ωστόσο, η Cuddy επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στο επαγγελματικό περιβάλλον, θεωρούν ότι η αποδοτικότητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Και για αυτό, όσοι παρουσιάζονται σε συνέντευξη προσπαθούν να δείξουν ότι είναι αρκετά έξυπνοι και ταλαντούχοι για να εργαστούν σε μια επιχείρηση.
Αλλά, στην πραγματικότητα, η οικειότητα και η αίσθηση εμπιστοσύνης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας με τον οποίο οι άλλοι μας αξιολογούν. «Όσον αφορά στην προοπτική της εξέλιξης, είναι πιο κρίσιμο για την επιβίωσή μας να γνωρίζουμε αν κάποιος αξίζει την εμπιστοσύνη μας». Και είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι, ακόμα και στην ...εποχή των σπηλαίων, πρώτα έπρεπε να καταλάβει κανείς αν ο διπλανός του ήταν πιθανό ... να τον σκοτώσει ή να κλέψει όλα τα υπάρχοντά του και μετά αν μπορούσε να ανάψει μια καλή φωτιά.
Κι έτσι, παρόλο που η αποδοτικότητα παίζει μεγάλο ρόλο, η Cuddy τονίζει ότι αυτή εκτιμάται μόνο αφότου κερδηθεί η εμπιστοσύνη. Και όσοι εστιάζουν πολύ στην πρώτη, μπορεί να ζημιωθούν. Για παράδειγμα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που είναι υπερβολικά απασχολημένοι με την επίδειξη της ευφυίας τους, παραβλέποντας τις κοινωνικές δεξιότητες, μπορούν να χάσουν πόντους σε μια συνέντευξη για δουλειά, γιατί δείχνουν απρόσιτοι ή κανείς δεν τους εμπιστεύεται.
«Αν κάποιος τον οποίο προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε δεν μας εμπιστεύεται, δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σκεφτεί με καχυποψία ότι θέλουμε να τον χειραγωγήσουμε», εξηγεί η Cuddy. «Αντίθετα, ένα ζεστό, άξιο εμπιστοσύνης άτομο που, παράλληλα, είναι και ικανό, εμπνέει θαυμασμό. Και, όταν πλέον έχει καθιερωθεί η εμπιστοσύνη, οι δεξιότητές του φαίνονται ως δώρο και όχι σαν απειλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες