Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Reuters: De facto νέο δάνειο η επιμήκυνση στην αποπληρωμή επιτοκίων...

Γερούν Ντάισελμλπουμ, Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΈνα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι...
οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπολογισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι περιέχονται σε μια επιστολή προς μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, εξετάζουν διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης που παρέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Μια τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των τόκων θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο. «Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ».

Χθες δημοσίευμα του Bloomberg έκανε επίσης αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές και αναφέρεται στην πρόταση του ESM για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οESM εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μια σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,8% (του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%.

Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:

► Κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

► Επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

► Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

► Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

► Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες