Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Στο σφυρί για 40 εκατ. ένα από τα νεοκλασικά – "φιλέτα" της Αθήνας


Στο σφυρί για 40 εκατ. ένα από τα νεοκλασικά – "φιλέτα" της Αθήνας
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Σε αναγκαστικό πλειστηριασμό βγαίνει σήμερα ένα από τα πλέον προνομιακά νεοκλασικά της Αθήνας. Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, με απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και συνολική επιφάνεια 2.900 τετραγωνικά, ανήκε επί σειρά ετών στην οικογένεια Τζιβέλη.

Λόγω των γνωστών δυσχερειών με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας, οδηγώντας στην εκποίηση από τις πιστώτριες τράπεζες των συμμετοχών του σε σειρά εισηγμένων εταιρειών (μεταξύ άλλων το 10% της Ελλάκτωρ, ποσοστά σε Τιτάνα, Φουρλή κ.α.), το ακίνητο πλειστηριάζεται σήμερα Τετάρτη λόγω κατάπτωσης ενεχύρου, με επισπεύδουσα την Alpha Bank.
Το νεοκλασσικό κτίριο είχε αγοραστεί από τον επιχειρηματία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και προ ετών είχε ανακατασκευαστεί. Είχε χωριστεί σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με ιδιοκτήτες τη Mitica Properties και μέλη της οικογένειας. Η θέση του είναι μοναδική, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, μερικά βήματα από την είσοδο του Μουσείο της Ακροπόλεως, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία καταστημάτων. Ο πρώτος πλειστηριασμός, στις 21 Ιουνίου είχε ματαιωθεί και επαναλαμβάνεται σήμερα, με τιμή εκκίνησης πρώτης προσφοράς για το σύνολο της οικοδομής τα 40 εκατ.ευρώ.
Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο επί σειρά ετών συγκαταλέγονταν στα πολυτιμότερα στο χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Τζιβέλη και των εταιρειών του Mitica Ltd, Mitica Properties και Infocasa. Ο επιχειρηματίας επί σειρά ετών συγκαταλέγονταν στους μεγαλύτερους επενδυτές του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και του εγχώριου real estate όπου είχε επίσης τοποθετηθεί οδήγησαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των σημαντικών του υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.
Από τα Σιάτιστα, στην κορυφή της Σοφοκλέους
Με καταγωγή από τη Σιάτιστα Κοζάνης, ο Γιάννης Τζιβέλης πετυχαίνει επιχειρηματικά τη δεκαετία του '70 με το επικερδές εμπόριο γουναρικών, έχοντας ως βάση την Ιταλία. Το 1970 ιδρύει στην γειτονική χώρα την εταιρία Nuova Toscoemiliana Srl η οποία αναπτύσσει επιχειρηµατική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αµερική, Καναδά, Ρωσία, δραστηριότητα η οποία συνεχίζεται μέσω της Bodies Furs International.
Όμως, ο κόσμος των χρηματιστηρίων προκαλεί τεράστια έλξη στον επιχειρηματία. Όπως έχει γράψει το "Κεφάλαιο”, από το 1986 ξεκινά να επενδύει σε διεθνή χρηµατιστήρια αλλά και στην ναυτιλία µέσω διαφόρων εταιρειών. Η τότε Σοφοκλέους γίνεται αποδέκτης σημαντικών κεφαλαίων του, με αιχμή τις τράπεζες και όχι μόνο.
Το 1991 περιλαμβάνεται στα ιδρυτικά µέλη της Τράπεζας Πειραιώς, γίνεται µέλος του ∆.Σ. και για την περίοδο 1996 µε 1998 είναι ο µεγαλύτερος µέτοχος της τράπεζας μέσω της κυπριακής Mitica, η οποία ιδρύεται την περίοδο εκείνη. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως το 1998 εμφανίστηκε πρώτη φορά μέσω της offshore με έδρα την Κύπρο Mitica να κατέχει ποσοστό 7,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που την περίοδο εκείνη πραγματοποιούσε αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο εξαγοράς της Μακεδονίας-Θράκης.
Οι τοποθετήσεις του στο Χ.Α., αρχίζουν να αποκτούν περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μετά την μεγάλη πτώση της αγοράς το 1999. Το καλοκαίρι του 2000 αποκτά αρχικά το 5,25% της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, κίνηση που έκανε αίσθηση στην αγορά.
Το αντάρτικο στην Crown Holdings
Ο Γιάννης Τζιβέλης απέκτησε χαρακτηριστικά "μύθου” για την επενδυτική κοινότητα το 2003, όταν ήλθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολυεθνική Crown Holdings, μπλοκάροντας τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά της θυγατρικής της, Hellas Can (νυν Crown Hellas Can).
Η Mitica είχε αυξήσει στο 5,17% το ποσοστό που κατείχε από παλιά στην εταιρεία και αξίωσε βελτιωμένο τίμημα (η Crown Holdings είχε προσφέρει 5,5 ευρώ ανά μετοχή). Οι χειρισμοί και τα εξώδικά της Mitica ανέβασαν την τιμή της μετοχής πολύ ψηλότερα από την προσφορά της Crown Holdings, προς ικανοποίηση των μετόχων μειοψηφίας. Τελικώς το 2011 η εταιρεία διεγράφη από το Χ.Α.
Στα τέλη του 2003 η Mitica απέκτησε σημαντικές συμμετοχές σε σειρά εταιρειών, όπως η Fourlis Συμμετοχών, η Attica Συμμετοχών (τότε Επιχειρήσεων Αττικής), η Blue Star (τότε Στρίντζης), οι Μινωικές Γραμμές, οι Alpha Trust Asset Manager και Alpha Trust Ανδρομέδα, ο Τιτάνας, ενώ έφθασε να κατέχει το 10% του Ελλάκτωρα, το οποίο βγήκε προς πώληση πριν από μερικού μήνες και αποκτήθηκε από υφιστάμενους μετόχους του ομίλου και ξένους επενδυτές.
Πέραν της δραστηριότητάς του στα χρηματιστήρια, με ένα χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου στις καλές αποχές της αγοράς ανέρχονταν σε εκατοντάδες εκατ.ευρώ, περιλαμβάνονταν στους πιο δραστήριους επενδυτές στο ελληνικό real estate, παραμένοντας συγχρόνως επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους στον κλάδο της γουνοποιίας, μέσω, της εδρεύουσας στην Ιταλία, Nuova Toscoemiliana. Όμως, και η μακρά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η κατέρρευση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο και των αξιών στην κτηματαγορά συνέθεσαν έναν τοξικό συνδυασμό για τον επιχειρηματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες