Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Υποψήφιοι αρχηγοί, η εξής μία (Φώφη)

Τέλος Σεπτεμβρίου ή στη χειρότερη την 5η Οκτωβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει τον νέο αρχηγό της εκλεγμένο από τη βάση. Η απόφαση ελήφθη και πλέον οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν έτσι ώστε να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αυτό το κόμμα πολλοί το θέλουν, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν πως μόνο μία μπορεί να το έχει: η Φώφη Γεννηματά. Η οποία θα πρέπει να εκλεγεί από τη βάση στις επερχόμενες εκλογές και εκείνο που μοιάζει να την πονοκεφαλιάζει είναι η πιθανότητα να είναι και η μοναδική υποψήφια. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Οι εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσουμε τον κόσμο και να μετρηθούμε. Αν όμως δεν υπάρξουν άλλοι υποψήφιοι τότε ο κόσμος μας δεν θα έχει λόγο να συμμετάσχει στις διαδικασίες. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία» υποστηρίζει στην «Α» ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.
Εξηγεί δε πως οι υποψηφιότητες δεν θα είναι εύκολες: «Δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο οποιοσδήποτε. Θα πρέπει να έχει λαϊκό έρεισμα και υποστήριξη. Αυτό θα αποδεικνύεται μέσω της συλλογής υπογραφών. Σίγουρα θα απαιτηθούν πάνω από 2.000 χωρίς να έχει αποφασισθεί μέχρι ώρας ο ακριβής αριθμός. Και αν ο στόχος ακούγεται καταρχήν εφικτός, να εξηγήσω πως οι μισές θα πρέπει να είναι από τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι υπόλοιπες από όλη την Ελλάδα! Διαφορετικά καταλαβαίνετε πως θα μπορούσε καθένας να πάει στην περιοχή του και να επιστρέψει με τις υπογραφές».
Ο όρος αυτός αλλάζει πια τα δεδομένα για εκείνους που επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα. Και ναι, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να μην συμμετάσχει στη μάχη, αλλά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχουν προς ώρας ξεκαθαρίσει την θέση τους. Βέβαια οι πληροφορίες για τον πρώτο επιμένουν πως εν τέλει δεν θα είναι υποψήφιος αλλά χρησιμοποιεί την όλη διαδικασία για να βρίσκεται το όνομά του στην επικαιρότητα. «Αυτοδιαφημίζεται για να έχει ρόλο και την επαύριον. Γνωρίζει πως δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει τις υπογραφές αλλά ακόμα και αν γινόταν ένα θαύμα, δεν μπορούσε να ξεπεράσει την Γεννηματά» υποστηρίζει ο συνομιλητής της «Α».
Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, μολονότι ίσως και να κατάφερνε να συγκεντρώσει τις υπογραφές με τη στήριξη ίσως και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απέχει των διαδικασιών, ψιθυρίζεται πως δεν θα ήθελε να «λερώσει» το βιογραφικό του με μια ήττα. Οπότε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του απομακρύνεται μέρα με την μέρα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα ακόμα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι (και μάλιστα αυτοδίκαια) υποψήφιος όμως οι πληροφορίες επιμένουν πως δεν θα μπει στην αρένα εν τέλει.
Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να στηρίζει τη Φ. Γεννηματά, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κίνημα να συμμετάσχει με υποψήφιο στην κούρσα για νέο πρόεδρο. Αυτό για δύο λόγους: αφενός για να καταγράψει δυνάμεις και να δώσει το «παρών» και αφετέρου για να διευκολύνει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τη μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου.
Εφόσον επιλεχθεί αυτή η τακτική, δύο είναι τα πιθανά πρόσωπα που θα μπορούσαν να επιλεχθούν: ο Δημήτρης Ρέππας ή ο Φίλιππος Σαχινίδης. Γνωρίζοντας αμφότεροι πως θα θυσιαστούν για το καλό της παράταξης.
Ο παράγοντας Σταύρος
Αν και στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως το Ποτάμι εν τέλει δεν θα ακολουθήσει τη διαδικασία, κρατούν και μια χαραμάδα αισιοδοξίας μήπως και την τελευταία στιγμή ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλάξει στάση. Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι υποψήφιος, αν όμως ξεπεραστεί ένας άλλου είδους σκόπελος: θεωρείται δεδομένο πως θα απαιτήσει την αλλαγή του ονόματος του κόμματος κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει.
Πιέσεις να κινηθεί αυτόνομα δέχεται ο Βενιζέλος
Και ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται πλέον για την εκλογή του ενωτικού προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά αποστάσεις και δεν συμμετέχει στις διαδικασίες ούτε καν στις συνεδριάσεις.
«Δεν μπορεί να αποδεχθεί την επιστροφή Παπανδρέου. Αν και έχει κάνει σαφές ότι δεν σκοπεύει να διασπάσει το κόμμα, παρόλα αυτά δέχεται έντονες πιέσεις από το περιβάλλον του να κινηθεί αυτόνομα ίσως και με τη δημιουργία ενός κόμματος το οποίο να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει και σε συνεργασία με άλλα στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου που διατηρούν διακριτή πορεία» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας.
Από το περιβάλλον πάντως του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως παρά τις διαφορετικές του θέσεις, εκείνος θα στηρίξει μέχρι τέλους την προσπάθεια και δεν θα προχωρήσει διασπαστικά. «Δεν είναι του χαρακτήρα του» τονίζουν.iapopsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες