Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«Δεν θα επιτρέψω να με γ…» είπε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και παραιτήθηκε

Σκληρή κόντρα με τον Μακρόν για τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό



«Δεν θα επιτρέψω να με γ...» είπε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και παραιτήθηκε


Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ η οποία έγινε αποδεκτή. Προηγήθηκε έντονη διαφωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο με αφορμή τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο στρατηγός ντε Βιλιέ εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι θεωρεί πως «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας».
Είπε επίσης πως «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο, ο οποίος πρόσφατα τον είχε επιπλήξει για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Η διαφωνία Μακρόν - ντε Βιλιέ κορυφώθηκε μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία κι ενώ η Γαλλία βρισκόταν στον πυρετό των προετοιμασιών για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου, και την παρέλαση, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών, ο ντε Βιλιέ μίλησε με εντελώς απρόσμενο τρόπο, οργισμένος για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό, στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.
«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ... κατ' αυτόν τον τρόπο», φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ. «Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιοποιήσει την κόντρα τους. «Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου» είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες