Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Αθώος για όλα ο Τάσος Θεοφίλου...

Τάσος ΘεοφίλουΤο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε σήμερα αθώο για όλες τις κατηγορίες τον Τάσο Θεοφίλου που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 25 χρόνια κάθειρξη για τη...
ληστεία στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, ενώ δικάστηκε και ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου. Ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί αλληλέγγυων. 

«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και ο Θεοφίλου σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, αφήνεται ελέυθερος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί.

Ο ήδη «σεσημασμένος» αναρχικός συνελήφθη στην Αθήνα ως ύποπτος, ενώ ταυτόχρονα όλα τα ΜΜΕ προεξόφλησαν με πηχυαίους τίτλους την ενοχή του αλλά και τη συμμετοχή του στην οργάνωση ΣΠΦ.

Αποτελεί εξάλλου τα τελευταία χρόνια πάγια τακτική των διωκτικών αρχών και κυρίως ορισμένων ΜΜΕ να «εντάσσουν» αυτομάτως όποιον αναρχικό ή αντιεξουσιαστή συλλαμβάνεται να παραβιάζει τον νόμο στην οργάνωση ΣΠΦ.

Με τον τρόπο αυτό ο συλληφθείς δικάστηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική νομική διάταξη περί τρομοκρατίας (187Α).

Το μοναδικό στοιχείο της ενοχής του Τ. Θεοφίλου ήταν ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Απλή συνέργεια

Ο Τ. Θεοφίλου προφυλακίστηκε και η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, με όλους τους μάρτυρες -συμπεριλαμβανομένων των αυτοπτών- να μην τον αναγνωρίζουν. Ακόμα και ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής κατέθεσε ότι μπορεί να μην ήταν συμμέτοχος στη ληστεία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τελικά ότι ο Τάσος Θεοφίλου ήταν ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ. Η βαριά ποινή του ήταν 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς αθώος. Το ίδιο όμως έκανε και ο εισαγγελέας, κρίνοντας προφανώς «επιεική» την απόφαση.

Τώρα, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας όχι μόνο αμφισβήτησε στην ουσία όλες τις μαρτυρίες και τις αγορεύσεις των συνηγόρων και των δύο τεχνικών συμβούλων που αμφισβήτησαν εμπράκτως και με επιχειρήματα το μοναδικό «στοιχείο» ενοχής, αλλά και την προηγούμενη απόφαση του Τριμελούς.

Πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Τάσος Θεοφίλου όχι μόνο για όσες πράξεις είχε ήδη καταδικαστεί αλλά και για όσες αθωώθηκε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες