Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

«Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα...»...


Συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών με τα...
κόμματα της αντιπολίτευσης να επαναφέρουν το θέμα με κάθε ευκαιρία. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επιτέθηκαν εκ νέου στην κυβέρνηση ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανήρθε... με νέο «τιτίβισμα».

Τσιρώνης και IOU

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Τσιρώνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος. Να υπάρχει το IOU που είναι εξωχρηματική συναλλαγή…», εξηγώντας «Είμαι φαρμακοποιός και μου χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου και ο προμηθευτής μου τα δίνει στο δικό του Taxis. Έτσι, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό».

Αυτά τα νομίσματα, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών… κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems).

Αυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο, είναι άλλο πράγμα είπε.

Με αφορμή το ντόρο που προκλήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε ένα σκωπτικό Tweet.




Αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ο τότε, αλλά και τώρα υπουργός Γιάννης Τσιρώνης επιβεβαιώνει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το λεγόμενο IOU και δηλώνει ότι συμφωνούσε μαζί του.

«Επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη. Αυτό που ξεχνά να πει ο κ. Τσιρώνης είναι ότι το σύστημα προετοιμαζόταν για να τεθεί σε εφαρμογή μόλις κλείσουν οι τράπεζες», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι "το σύστημα θα ήταν σε ευρώ, αλλά μπορούσε εν μία νυχτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή". Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για σκοτεινή περίοδο

Ίδιο συμπέρασμα και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη.

«Ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή ιχθύος. Όσο κι αν προσπαθούν να αποφύγουν τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τη Βουλή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρουν. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και "θα είναι ντάλα μεσημέρι"!», τόνισε ο κ. Χρηστίδης, σε δήλωσή του.

«Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν» λέει το Ποτάμι

«Τότε κατήγγειλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους, όπως έκανε το Ποτάμι. Τώρα ομολογούν με τον πιο φυσικό τρόπο, ότι συζητούσαν ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο για παράλληλο νόμισμα», το σχόλιο του Ποταμιού.

«Ο κ.Τσιρώνης αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλύτωσαν.Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα», καταλήγει.

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού

Απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το "σύστημα παράλληλων πληρωμών" (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες