Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Το νοικιασμένο... μαχητικό συμφέρει...

Μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter
Eνώ ο Ντόναλντ Τραμπ γυρνά τον κόσμο πουλώντας όπλα, ενώ η Ε.Ε. -με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία- αυξάνει τις...
αμυντικές της δαπάνες προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ενώ οι προμήθειες όπλων και συστημάτων ασφαλείας σε όλον το κόσμο μεγεθύνονται διαρκώς προς τέρψιν των μετόχων της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας, μια μικρή χώρα της Ευρώπης επιλέγει να κινηθεί διαφορετικά.

Ο λόγος για την Αυστρία που τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να ακυρώσει τη συνέχεια του προγράμματος αγοράς πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter και να τα αντικαταστήσει με φθηνότερα αεροσκάφη, τα οποία θα... εκμισθώσει από μια άλλη χώρα.

Το αυστριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι από το 2020 θα προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των 15 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter που διαθέτει η χώρα, καθώς η διατήρησή τους είναι πλέον οικονομικά ασύμφορη για το Δημόσιο.

Η συνεχιζόμενη χρήση των Eurofighter -ο κύκλος ζωής των οποίων ανέρχεται στα 30 έτη- θα κόστιζε στη Βιέννη περί τα 5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα η αγορά και η χρήση ενός νέου στόλου μαχητικών, αποτελούμενου από μονοθέσια και τριθέσια υπερηχητικά αεροσκάφη, στην ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα κόστιζε 2 δισ. ευρώ λιγότερα από τη συνέχεια του προγράμματος Eurofighter.

Η αυστριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται να εκμισθώσει τα αεροσκάφη που χρειάζεται από μια άλλη χώρα, η οποία με τη σειρά της θα τα αγοράσει από μια κατασκευάστρια της επικράτειάς της.

Αν μη τι άλλο, η απόφαση της Αυστρίας να υπερασπιστεί από τούδε τους αιθέρες της επικράτειάς της με νοικιασμένα αεροσκάφη εκπλήσσει και εγείρει σκέψεις για τους μηχανισμούς διασποράς φόβου και ανασφάλειας από τους οποίους οι βιομήχανοι, οι έμποροι όπλων και οι πάσης φύσεων πολεμοκάπηλοι κερδίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Η Βιέννη είδε και έπαθε από την εμπειρία με κάποιους εκ των τελευταίων. Τον περασμένο Φεβρουάριο άσκησε αγωγή κατά της Airbus Defence και της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Eurofighter (συμμετέχουν ακόμη η βρετανική BAE Systems και η ιταλική Leonardo) κατηγορώντας τις εταιρείες για εξαπάτηση.

Το υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι στην ύψους 1,96 δισ. ευρώ συμφωνία για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι κατασκευαστές χρέωσαν παράνομα το 10% ως αντισταθμιστικά οφέλη.

Συγκεκριμένα το 2002 η τότε κυβέρνηση της Αυστρίας έπειτα από αρκετή συζήτηση αποφάσισε να αντικαταστήσει τα παλιά μαχητικά αεροσκάφη της χώρας (που είχαν κατασκευαστεί το 1963) με 24 νέα αεροσκάφη.

Στη συνέχεια όμως, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της αγοράς στον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίστηκε να αγοραστούν μόνο 18 αεροσκάφη.

Το 2007 η Βιέννη προσπάθησε σε διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών να αποσπάσει από τους προμηθευτές μια καλύτερη συμφωνία με μια έκπτωση 370 εκατ. ευρώ.

Ομως ο αριθμός των αεροσκαφών μειώθηκε στα 15 και αντί για καινούργια η Αυστρία παρέλαβε μεταχειρισμένα μοντέλα. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το κόστος συντήρησης αυτών των αεροσκαφών είναι υψηλότερο.

Σε έξαρση οι πωλήσεις όπλων παγκοσμίως

Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων και οι αποδέκτες τους (2012-2016)Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων εκτοξεύτηκαν την πενταετία 2012-2016 στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Μέση Ανατολή σχεδόν διπλασίασε τις εισαγωγές της.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στον κόσμο -σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI)- ήταν σε αυτήν την πενταετία οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία.

Οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το 33% του συνόλου των πωλήσεων όπλων στον πλανήτη, αυξάνοντας το μερίδιό τους σε σχέση με την πενταετία 2007-11 κατά 3%.

Καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ ήταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής που απορρόφησαν περίπου τις μισές εξαγωγές τους.

Οι ΗΠΑ εξάγουν σήμερα όπλα σε τουλάχιστον 100 χώρες του πλανήτη. Οι πέντε μεγαλύτεροι αγοραστές της περιόδου 2012-2016 ήταν οι Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Αλγερία.

Η Ελλάδα -με μερίδιό 1% στο σύνολο των παγκόσμιων αγορών όπλων- ήταν στην 28η θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων εισαγωγέων.

Κύριος προμηθευτής της ήταν η Γερμανία, από την οποία η χώρα μας εισήγαγε στην περίοδο 2012-16 το 71% των όπλων της. Δεύτερες με μερίδιο 14% ήταν οι ΗΠΑ και τρίτη η Γαλλία με 12%.

Αλλος... μπελάς τα πυρηνικά!

Kάτοχοι πυρηνικών όπλωνΣαν να μην έφταναν τα συμβατικά, υπάρχουν και τα πυρηνικά. Παρότι ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών όπλων συνεχίζει να μειώνεται, όλες σχεδόν οι χώρες που τα κατέχουν προχωρούν σε εκσυγχρονισμό τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες