Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017Τανζανία: 5 γυναίκες δολοφονήθηκαν με την κατηγορία ότι ήταν … μάγισσες

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, μάλιστα, τουλάχιστον 80 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένες γυναίκες, δολοφονούνται κάθε χρόνο στην Τανζανία, από άτομα, που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Νταρ ελ Σαλάμ, δείχνει ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούνιο φέτος έχουν λιντσαριστεί 479 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, πολλές γυναίκες που κατηγορήθηκαν ως μάγισσες.
Η Χέλεν Κίτζο-Μπισίμπα, η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου, τόνισε ότι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν από πέρσι, λόγω των περιορισμών στις ελευθερίες μετά το διάταγμα του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι που απαγορεύει την πολιτική δράση μέχρι το 2020.
Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Νταρ ελ Σαλάμ και στην περιοχή της Μπέγια. Στην πρώτη πόλη αναφέρθηκαν 117 ανθρωποκτονίες και στην δεύτερη 33, ενώ ακολουθούν η Μάρα με 28 θανάτους και η Γκέιτα με 26.
Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων πέντε γυναικών στο χωριό Ουντόμο. Οι δράστες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τα θύματά τους και κατόπιν έκαψαν τα πτώματα.
«Έχουν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι αλλά οι έρευνες συνεχίζονται», είπε ο Γουιλμπρόουντ Μταφούνγκουα, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.
Η πίστη στη μαγεία είναι διαδεδομένη στη χώρα καθώς είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο εξηγούνται συμφορές όπως ο θάνατος ενός προσώπου, η αδυναμία κάποιου να αποκτήσει παιδιά ή η καταστροφή της σοδειάς.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μάλιστα, χιλιάδες ηλικιωμένες Τανζανές έχουν στραγγαλιστεί, μαχαιρωθεί ή καεί ζωντανές.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες